Fransızların dünyaca ünlü haber ajansı AFP, Türkiye’deki içki fiyatlarının toplumun yaşantısını ne yönde etkilediğiyle ilgili bir haber yayımladı. Haberde, görüşlerine yer verilen barmenler, bazı müşterilerin bir şişe birayı paylaştıklarını, bazılarının da saatlerce mekanda oturmalarına rağmen sadece bir kadeh şarap sipariş edebildiklerini belirtti. Haberde mekanların ve tekel bayilerin karşılaştıkları ekonomik problemlere de yer verildi.

AFP’den Türkiye haberi: Müşteriler bir şişe birayı paylaşıyor

Fransız haber ajansı AFP, AKP hükümetinin muhafazakâr politikaları doğrultusunda içkide yüksek zamlar yapması sonrasında yurttaşların hayatının nasıl değiştiği ve içkili mekanlardaki son durum hakkında bir haber yayımladı.

Haberde, ocak ayında hükümetin içki ve tütün ürünleri üzerindeki tüketim vergisini yüzde 47,4 oranında artırdığı hatırlatıldı. AKP’nin 2002'de iktidara geldiğinde 70cl'lik bir şişe rakının fiyatının 8 TL iken bugün ise ocak ayındaki artış sonrası 175 liradan yüzde 42 artarak 249 liraya ulaştığı aktarıldı.

Fiyat artışı ve artan hayat pahalılığı sonrası işlerin durumunu değerlendiren esnaf Süleyman Güneş, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eskisi gibi değil. Günün bu saatinde yüzde 80 ila 90 oranında doluyduk ve şimdi yüzde 30 ila 40 civarında” diye konuştu.

Güneş, “Müşteriler menüde fiyatları görünce hemen kalkıp gidiyorlar” diyerek, bir kişinin günlük kazancının yarısını bir bardak biraya harcamasını beklenilemeyeceğini ifade etti.

AFP'ye konuşan barmenler de müşterilerin bir şişe birayı paylaştığına tanık olduklarını söyledi. Barmenler ayrıca, bazı müşterilerin de bir kadeh şarap sipariş ettikten sonra saatlerce mekanda kaldıklarını dile getirdi.

“İÇENLER KİMYAGER OLDU”

İstanbul'da tekel dükkanı sahibi Cihan İnce, AFP'ye “Alkol zaten pahalıydı. Son zamlar yangını körükledi” dedi.

İstanbul Anadolu yakasında tekel işleten Şeref Binay, müşterilerinin yarısının evde içki ürettiğini belirtti. Binay, “İçenler kimyager olur” şeklinde espri yaptı.

Beyoğlu’nda başka bir tekel mağazasının sahibi Serdar Bayar da fiyat artışlarının yasadışı içki üretimini tetikleyeceği uyarısında bulundu.

“LAİK YAŞAMA TOKAT”

Türkiye'deki Tekel Mağazaları Platformu'nun Başkanı ve Kurucusu Özgür Aybaş, alkollü içeceklerdeki fiyat artışlarının "küçük bir azınlığın mutlu çoğunluğa, yemek kültürüne, özel ve laik yaşama tokat attığı bir ceza" olduğunu söyledi.

Aybaş, "Bu ideolojik bir yaklaşımdır, vergili bir cezadır, 'bizim gibi yaşa' diyen bir yaptırımdır" ifadelerini kullandı.