TGS ile AFP arasında süren toplu iş sözleşmesi pazarlığı anlaşmazlıkla sonuçlandı. Türkiye’de resmi enflasyonun yüzde 19’u geçmesine karşın AFP’nin yüzde 11’lik zam teklifi üzerine alınan grev kararı, anlaşmaz sağlanamazsa ekim ayı başında uygulanmaya başlanacak.

AFP’nin Türkiye bürosuna grev kararı asıldı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Agence France-Presse (AFP) Türkiye bürosu arasında süren toplu pazarlık süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı. AFP çalışanları bugün ajansın İstanbul Teşvikiye’deki ofisinin kapısına grev kararını astı. Anlaşma sağlanmazsa önümüzdeki günlerde greve çıkılacak, AFP çalışanları haber geçmeyecek.

Grev kararının asılması ardından AFP ofisi önünde açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin taleplerine kulak tıkayan işveren temsilcilerinin adeta ‘alay eden’ tekliflerle masaya geldiğini söyledi.

Türkiye'de her ne kadar 'kriz yok' dense de gıdaya, giyime, kiraya, elektriğe yapılan zamların herkesin hayatını zorlaştırmakta olduğunu, gazetecilerin ay sonunu getirmekte güçlük çektiğini ifade eden Durmuş, “TÜİK tarafından açıklanan enflasyonunun yüzde 19 olduğu, gerçek enflasyonunun ise yüzde 30’ları geçtiğin bir tabloda işveren temsilcilerinin çalışanlara teklifi sadece yüzde 11. Bu koşullarda bu sözleşmenin bitme ihtimali yoktu. İşverenden olumlu bir adım atmasını bekleyeceğiz. Eğer olumlu bir adım olmazsa Ekim başında grev uygulamasına başlayacağız” dedi.

“AFP Türkiye ofisinde çalışan meslektaşlarımız fahiş ücret artışları talep etmiyor sadece enflasyon karşısında ücretlerini korumaya çalışıyorlar" ifadelerini kullanan Durmuş, şöyle devam etti:

“Türkiye'de enflasyonu örneklerle anlatmaya çalıştık. Ancak buna rağmen karşımıza resmi enflasyonun yarısı ile gelindi. Fransa'dan örnekler verildi. Sadece son üç yılda Türk Lirası'nın Euro karşısında yüzde 35 eridiği görmezden gelindi.

İsteklerimiz, çalışanların talepleri gayet makul, Türkiye'deki ekonomik gerçeklere gayet uygun talepler. AFP tarafından karşılanamayacak talepler de değil. Bir an önce bu sözleşmeyi imzalamak üzere bizi davet etmelerini bekliyoruz. Arkadaşlarımıza da bu iradeyi gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Çünkü haklıyız.”

AFP sendika temsilcisi Burçin Gerçek ve AFP İletişim Direktörü Boris Bachorz, bianet’e açıklama yaptı.

Burçin Gerçek şöyle konuştu:

"Bizim şu an talep ettiğimize aslında reelde tekabül eden şey, maaş artışı denilemez. Şu an sadece enflasyon karşısında, Türk Lirası'nın değer kaybı karşısında eriyen maaşımızı, alım gücümüzü koruyamaya çalışıyoruz. Türkiye'de yıllık resmi enflasyon yüzde 19, ki reel enflasyon bunun çok üzerinde. AFP yönetimi ise bize bunun çok altında rakamlarla geliyor. Bu nedenle şu an bir mücadele yürütüyoruz. Talebimiz, isteğimiz bu konunun masada, uzlaşmayla çözülmesi. AFP yönetiminin bu yönde bir adım atmasını bekliyoruz."

Boris Bachorz ise şu açıklamayı yaptı:

“AFP Türkiye çalışanlarının ödeme koşulları Türkiye medyasında çalışan gazetecilerin koşullarından halihazırda çok daha üstün durumda. [Söz konusu ödeme koşulları] gazetecilerimizin Türkiye'deki yüksek enflasyonla baş etmesine yardımcı olmak adına son dört yıldır neredeyse her yıl artırıldı.

Son altı aydır iyi niyetle sürdürdüğümüz görüşmeler toplamda enflasyonun çok üzerinde küresel bir teklifle sonuçlandı (muhtemel anlaşma dönemi süresince resmi enflasyon oranının iki katından fazla).

AFP yönetimi tabii ki tartışmaya, konuşmaya açık kalacaktır, fakat çeşitli ofisleri arasında belli bir muamele tutarlılığı sağlamaya isteklidir."