Afrika Birliği'nden askerlere: Darbeler imajımızı zedeliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afrika ülkelerini tek çatı altında toplayan Afrika Birliği (AfB) kıtada peş peşe yaşanan askeri darbeleri tartışıyor. 35'inci Afrika Birliği Zirvesi, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla dün başladı. 6 Şubat'a kadar sürecek zirvede, kıta ülkelerindeki askeri darbelerin yanı sıra iklim krizi ve Covid-19'la mücadele de ana konu başlıkları arasında yer aldı.

Ayrıca, "Kamerun'daki Anglofon krizi, Mozambik'te terörle mücadele, Etiyopya'daki iç çatışma, Somali'de AfB misyonunun güvenliğinin yerel güçlere devredilmesi, Sudan ve Çad'daki geçiş dönemi" konuları da zirvede tartışılacak. İsrail'in AfB'ye "gözlemci" üye olmasına yönelik itirazların da karara bağlanmasının beklendiği zirvede, Güney Afrika ve Cezayir'in üyeliklerinin iptali önerisi de oylanacak. Zirvede, her yıl bir ülkenin üstlendiği dönem başkanlığı görevi ise bu yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e geçecek.

'DEMOKRASİYE GEÇİŞ SÜRECİ ENGELLENİYOR'

AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, zirvenin ilk günü gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, "Kıtada yaşanan son darbelerin Afrika'nın imajını zedelediğini" savundu. Mahamat, "İktidarın anayasa aykırı şekilde ele geçirilmesi iyi bir imajı yansıtmıyor. Sahel bölgesindeki terör eylemleri de demokrasiye geçiş sürecini engelliyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, Gine Bissau'da 1 Şubat günü yaşanan darbe girişimi ile ilgili de "derin endişe duyduklarını" ifade eden Mahamat, "Orduyu gecikmeden kışlalarına dönmeye, Başkan Umaro Sissoco Embalo ile hükümet üyelerinin can güvenliğini sağlamaya ve tutukladıkları yetkilileri de derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

İKİ ÜLKEDE PEŞ PEŞE ASKERİ MÜDAHALELER

Yaklaşık 2 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da 1 Şubat'ta hükümet üyelerini alıkoymaya yönelik askeri kalkışma gerçekleşmiş, Cumhurbaşkanı Embalo "darbe girişiminin bastırıldığını" açıklamıştı. Embalo’nun başkanlık ettiği kabine toplantısı sırasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde askerler ateş açmış, iki kişi hayatını kaybetmişti.

24 Ocak'ta ise bir diğer Afrika ülkesi Burkina Faso'da asker yönetimi ele geçirmiş, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore ise alıkonulmuştu. AfB, darbe sonrası Burkina Faso'nun üyeliğini askıya almış, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ise askerleri kışlaya geri dönmeye çağıran bir açıklamayla darbeyi kınamıştı.