Afrika’da 1,9 milyondan fazla çocuk okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, (UNICEF) şiddettin artması nedeniyle, Batı ve Orta Afrika genelinde 1,9 milyondan fazla çocuğun okuldan mahrum kaldığını açıkladı. Yayımlanan acil durum raporunda UNICEF, bu yıl Haziran ayından bu yana Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali, Nijer ve Nijerya’da 9 binden fazla okulun kapatıldığını belirtti.

ÜÇ KATINA ÇIKTI

UNICEF’in son rakamları, 2017'nin sonuyla Haziran 2019 arasında kapatılan okul sayısındaki artışın üç katına çıktığını gösteriyor. Bu da bölgedeki şiddetin boyutunu gözler önüne seriyor. 44 bin öğretmeni etkileyen şiddet ortamı, çocukları daha büyük bir sömürü, çocuk evliliği ve erken hamilelik riskine maruz bırakıyor. Raporda, “Kızlar cinsiyete dayalı şiddet riskiyle karşı karşıya kalıyorlar ve sıklıkla çocuk evliliğine zorlanıyorlar” denildi. Okullara karşı küresel olarak gerçekleştirilen doğrulanmış 742 saldırı Batı ve Orta Afrika’daki beş ülkede gerçekleşti. Mali’de bu tür saldırılar son iki yılda ikiye katlandı ve 900 okulun kapanmasına neden oldu.

Şiddet nedeniyle Burkina Faso'da durmaya zorlanan okul sayısı 2 bine yükselirken, Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya - Çad Havzası'ndaki krizden etkilenen dört ülke - aynı seviyelerde kaldı. iki yıl önce (2017'de 981 okul, 2019'da bin 54'e kıyasla). Burkina Faso, Mali ve Nijer'in merkezi Sahel ülkelerinde okul kapanışları son iki yılda altı kat artarak 512'den 3 bin 5’e yükseldi.

‘SINIFIMI YAKTILAR’

Burkina Faso'nun kuzeyindeki bir köyde yaşayan 14 yaşındaki Hussaini, bir yıldan fazla bir süredir okula gitmeyen çocuklardan yalnızca. Hussaini okuluna düzenlenen saldırıyı şu ifadelerle anlatıyor: “Köyümde sınıftaydım. İlk önce çığlıkları duyduk, sonra insanlar silahlarını ateşlemeye başladı. Öğretmenlerimize ateş ettiler ve onlardan birini öldürdüler. Sınıfları yaktılar. Korkmuştum. Kendimi zayıf ve kaybolmuş hissettim.”

Okula gitmekten mahrum kalan Hussaini, bunun yerine, eğitimine devam etmek için Acil Durumlarda Radyo Eğitimine yöneldi. Acil Durumlarda Radyo Eğitimi, 2016'dan bu yana çatışma altındaki ülkelerdeki çocuklara yardım eden UNICEF ve Çocuk Radyo Vakfı arasında ortak bir programa verilen ad.

BOKO HARAM BABAMI ÖLDÜRDÜ, KARDEŞİMİ KAÇIRDI

Mali merkezindeki Ségou bölgesinde yaşayan 12 yaşında bir kız çocuğu olan Fatoumata da iki yıldır okula gitmiyor. 2017 yılında, UNICEF tarafından verilen ifadeye göre, iki öğretmenin. UNICEF’in raporunda yaşadığı sıkıntıları vurgulayan Fatoumata, Boko Haram militanlarının babasını ve erkek kardeşini öldürdükten sonra kız kardeşini kaçırdığını söylüyor. 2017’den bu yana, Kamerun'daki bir köyde bulunan mülteci yerleşim çadırında yaşayan Fatoumata, “Her gün endişe ile yaşıyorum. Bu şiddetin bir an önce son bulmasını istiyorum” ifadelerini kullanıyor.