Macron’un “Defol” sloganlarıyla karşılandığı Afrika kıtası, ABD’nin merceğinde. Çin yönetiminin kıtada artan etkinliğinden endişe duyan ABD Başkan Yardımcısı Harris, bölgede tura çıktı. Gana’dan konuşan Harris, Afrika’nın geleceğinin küresel etkisini vurguladı.

Afrika’da nüfuz yarışı
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Yüzyıllar boyu Afrika’yı acımasızca sömüren Fransız emperyalizmi ABD, Rusya ve Çin karşısında güç kaybettiği kıtada nüfuz mücadelesi başladı. Çin'in kıtadaki ekonomik varlığını güçlendirmesinden rahatsız olan ABD’den bölgeye ziyaretler peş peşe geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "yeni bir Afrika" yaklaşımıyla Mart’ın ilk haftasında çıktığı seyahate “Macron defol” protestolarının damga vurmasının ardından ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris kıta turuna başladı. Harris’in dün başlayan gezisi 1 Nisan’a kadar devam edecek. ABD’den kıtaya gerçekleştirilen bu yılki beşinci üst düzey ziyaret olma özelliği taşıyan gezide Harris’in rotası ise Gana, Tanzanya ve Zambiya.

ABD'den Hazine Bakanı Janet Yellen, BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Biden'ın eşi Jill Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ocak 2023'ten bu yana farklı Afrika ülkelerine resmi ziyaretler gerçekleştirirken kıtanın yeni misafiri Harris oldu. Harris'in ziyareti kıtaya eski ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra yapılacak en üst düzey ziyaretlerden biri olacak.

ÇİN ENDİŞESİ

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD'li üst düzey iki yetkili, Harris'in ülke liderleriyle bir araya geleceğini belirtirken Çin tehdidine de dikkat çekti. Yetkililer, "Çin'in Afrika'daki ve dünyadaki bazı tutumları hakkında gerçek endişelerimiz olduğunu açıkça belirttik" diyerek, Pekin’in bölgedeki nüfuzunun da Harris'in gündeminde olacağını ifade etti.

İLİŞKİLER GÜÇLENMELİ

ABD'nin, Afrika ülkelerini küresel zorluklar karşısında kritik ortaklar olarak gördüğüne işaret eden yetkililer, Harris'in bu ülkelerde özel ve kamu sektörü yatırım işbirliklerinin yanı sıra kadın girişimciler, gençler ve teknoloji konularında görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti.

Afrika'ya 2021 senesinde 26,7 milyar dolarlık ihracat
ve Afrika'dan 37,6 milyar dolarlık ithalat icra eden ABD, bu ziyaretle ticari ilişkilerin ilerlemesi için hususi yatırımların kıtada artmasını istiyor.

***

WASHİNGTON, ORTADOĞU’YU RUSYA VE ÇİN'E KAPTIRIYOR

ABD’nin Çin tehdidi yalnızca Afrika üzerinden değil. Çin arabuluculuğunda gerçekleşen İran-Suudi uzlaşısı gözleri Ortadoğu’ya çevirdi. ABD merkezli askeri analiz sitesi 19FortyFive’da yayımlanan Brandon Weichert imzalı makalede, ABD'nin Başkan Joe Biden'ın politikaları nedeniyle kaybettiği Ortadoğu'nun yakında Rusya ve Çin’in hakimiyetine gireceği belirtildi.

Makalede, "Joe Biden'ın kötü yönetimi sayesinde ABD, Ortadoğu'yu kaybedecek ve Çin ile Rusya'nın kontrolü altına gireceğine tanık olacak” ifadelerine yer verildi.

***

TAYVAN’LA İLİŞKİSİNİ KESEN HONDURAS, ÇİN’E YANAŞTI

ABD’ye bir çelme de “arka bahçesi”nden geldi. Orta Amerika ülkesi Honduras, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamasının ardından Çin ile diplomatik ilişki başlattı. Honduras, 'Tek Çin' politikası gereği Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak kabul etti.