Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar, Afrika kıtasında son günlerde büyük göç akışı yaşandığını duyurdu. Orta Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya, Somali, Kamerun, Çad ve Mozambik’ten silahlı çatışmalar ve temel ihtiyaçlara erişim krizi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon kişinin göç ettiği belirlendi.

Afrika’da rekor göç


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel güçlerin yoksulluğa mahkûm ettiği Afrika ülkelerinde birkaç haftadır ciddi bir göç akışı söz konusu. Temel gıdaya ve temiz suya erişim güçlüğü çeken ve bölgelerdeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin ülke içinde veya kıta ülkelerine göç ettiği Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların raporları ve açıklamalarıyla ortaya konuldu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Orta Afrika Cumhuriyeti’nde seçim süreciyle tırmanan siyasi kriz sonucu 120 bini aşkın kişinin göç ettiğini duyurdu. Başkanlık seçimi öncesi Anayasa Mahkemesi’nin devrik lider François Bozize’yi “insanlığa karşı suç ve soykırıma teşebbüs” ile suçlayarak adaylığını kabul etmemesi üzerine Bozize’yi destekleyen silahlı gruplarla hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. 27 Aralık’ta yapılan seçimleri devlet başkanı Faustin Archange Touadera oyların yüzde 53,92’sini alarak tekrar kazanırken BM’ye bağlı barış gücü askerleri de seçim güvenliğini sağlamak gerekçesiyle bölgede faaliyet yürütüyor.

GÖÇMEN SAYISI İKİYE KATLANDI

BMMYK sözcüsü Boris Cheshirkov, ülkede aralık ayından bu yana iki BM barış gücü askerinin hayatını kaybettiğini ve çatışmalar nedeniyle 120 bini aşkın kişinin göç ettiğini ifade ederek, “Durum çok kötü. Göçmen sayısının sadece bir haftada ikiye katlandığını gördük. Geçen hafta yaklaşık 30 bin bu hafta 60 bin kişinin göç ettiğini rapor ettik. Çarşamba günü yaklaşık 10 bin kişi iki ülkeyi ayıran Ubangui nehrini geçti. İnsanlar evlerinden taşınmaya zorlanıyor ve durum şu an için sakinleşmiyor. Tarafların itidale kavuşmasını umuyoruz” dedi.

HALKLAR KORKU VE PANİK İÇİNDE

Cheshirkov, ülkedeki çatışma bölgelerinden göçün çoğunun Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yapıldığını belirterek “Bu ülkeye geçen ay giden 50 bin göçmene ek, Kamerun ve Çad’dan da 9 bin kişinin ulaştığını tespit ettik. Yerlerinden edilmiş Orta Afrikalıların ihtiyaçları artıyor, yakında önemli bir fon sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağız” açıklaması yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Orta Afrika Cumhuriyeti sözcüsü Yao Agbetse de çatışmalardan ötürü ülke halkının korku ve dehşet içinde yaşadığını ifade ederek, “Başkent Bangui dışında diğer kentlerde çalışmalar nedeniyle okullar kapalı. Çiftçiler korkudan faaliyet yapamıyor, yakında ciddi bir gıda krizinin yaşanmasını bekliyoruz. Nüfusun yarısından fazlasının hayati derecede insani yardıma ihtiyacı var” uyarısında bulundu.

BM’nin göçmen akışına yönelik bir diğer uyarıda bulunduğu ülke Etiyopya. Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) kontrolündeki Tigray bölgesini Nobel Barış Ödüllü Başbakan Abiy Ahmed hükümetine bağlı güçlerin işgal etmesi sonucu Sudan ve Eritre’ye ciddi bir göç akışı yaşanıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, sınırdaki Shimelba ve Hitsats mülteci kamplarına göçün 50 bini aştığını ve kamplara erişim için hükümet yetkilileriyle görüşmelerin sürdüğünü belirterek “Buradaki göçmenlerin güvenliği ve refahı için çok endişeliyim. Haftalardır hiçbir yardım alamadılar” dedi. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya ulaşan Tigraylıların zorla geri gönderildiğini ifade eden Grandi, “Risk altındaki binlerce hayatı kurtarmak için artık güvenli erişim ve hızlı eyleme ihtiyaç var. Etiyopya hükümetini yurttaşlarının güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

***

SİLAHLI GRUPLAR GÖÇE ZORLUYOR

Nijerya, Somali, Kamerun, Mozambik’ten ise çoğunluğu cihatçı grupların saldırıları nedeniyle göç akışı yaşanıyor. Boko Haram, Eş Şebab, Ensar’ul Sunna gibi El Kaide ya da IŞİD destekçisi cihatçı grupların saldırıları sonrası geçen ay yaklaşık bir milyon kişinin evini terk ettiği tahmin ediliyor. Mozambik’in Tanzanya sınırındaki Cabo Delgado’da üç yıl önce ortaya çıkan Ensar’ul Sunna grubuyla hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalar sonucu geçen ay yaklaşık 560 bin kişi ülke içinde ya da sınır ülkelere göç etti. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin verilerine göre, Somali’den de ekim ayından bu yana 341 bin 884 kişi göç yolculuğuna çıktı. BM raporlarına göre, Kamerun’un kuzeyi ile Nijerya sınırında faaliyet yürüten Boko Haram’ın saldırıları nedeniyle bölgeden geçen ay 120 bin kişinin göç ettiği belirlendi.