Afrika’da tarım masallarıyla sorun çözülmez

EKONOMİ SERVİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiçeği burnunda Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin tarımda yaşanan sorunların çözüm yolu olarak Afrika’daki bakir tarım alanlarını göstererek, “Buralarda üretim yapacağız” şeklinde açıklama yapmasını eleştirdi.


“Afrika masalı” olarak nitelendirdiği projenin aslında 2014 yılından bu yana konuşulduğunu anımsatan Gürer, “Kendisinden önceki bakanlar soru önergemize verdiği yanıtlarda, Afrika’daki iç karışıklıklar nedeniyle projenin hayata geçmediği belirttiler. Yeni bakan eskileri bir araştırıp inceleseydi, böyle bir gaflete düşmezdi” dedi.

Türkiye’de tarımdaki sorunların çözüm yerinin Afrika değil bizim kendi topraklarımız olduğunu belirten Gürer, “Bu ülkenin her yerinde ayçiçeği, arpa, buğday yetişir. Sen gel kendi ülkendeki çiftçiye destek ver. Afrika masalı 2014’den beri anlatılıyor. Girdi maliyetleri düşerse, bu ülkede tarımsal sorun kalmaz” diye konuştu.

Gürer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çiftçinin sorunlarına çözüm bulmak yerine onlara akıl veren Bakan, girdi maliyetlerinden bihabermiş gibi fikir üretiyor, sonra da diyor ki, ‘Afrika’da bakir topraklar var, orada tarım yapacağız’. Bu düşünce zaten 2014 yılından bu yana var. Sudan ile 2014 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün protokolü var. Ancak bu ülkelerde yaşanan iç karışıklık nedeniyle bu uygulama hayata geçirilmedi. Kendisinden önceki Tarım Bakanları ve Dış işleri Bakanı soru önergelerimize verdikleri yanıtlarda, bölgede henüz böyle bir çalışma yapılmadığını belirtiyorlar. Heyetler olarak yapılan ziyaretlerden öte bir sonuç yok. “

GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULMUYOR

“Afrika’da bakir topraklar var, orada tarım yapacağız” diyen Bakan Kirişçi’ye öneride bulunan Gürer, “Esas bakir topraklar ülkemizde var. Ülkemizdeki tarımı destekleyecek çalışmalar yapın. Gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfat 7 bin 800 liraya çıktı. 1160 lira olan CAN gübre 7 bin 200 lira oldu. 1860 liradan satılan ÜRE gübre 13 bin liraya çıktı. 2 bin 140 liralık 20*20 gübre 8 bin 500 lira oldu. Gübrede son haftalarda yapılan indirim ise bindirime dönüştü. Çuftçi gübre almakta zorlanıyor. Çiftçiye ‘ekin’ demekle bu işler olmuyor. Onların sorunlarını çözmek gerek. Gidip Afrika’da tarım yapacağına çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmeye gayret et. Afrika’da tarım yapılacak masalıyla bu sorunlar çözülmez” diye konuştu.