AKP, Afrika Kalkınma Bankası’na 4 milyar dolarlık ek katkı payı verilmesinin önünü açtı. CHP’li Çakırözer: Yoksul halk için bulunamayan ödenekler, iktidarın Afrika hayallerine yatırım olarak kullanılıyor

Afrika Kalkınma Bankası’na 4 milyar dolar: AKP kendi yoksulunu unuttu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 11 kanun teklifini görüşerek kabul etti. Anlaşmalar arasında, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Afrika Kalkınma Bankası’na 4 milyar dolarlık ek katkı payı verilmesine ilişkin düzenleme de yer aldı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun önceki günkü toplantısında, Türkiye ile Zimbabve, Sao Tome, Prinsipe, Vietnam, Moritanya, Somali ve Nijer devletleri arasında imzalanan ticari, gümrük ve havacılık anlaşmalarının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri görüşüldü. Komisyonda ayrıca Afrika Kalkınma Bankası’nın (AFDB) sermayesine yapılacak 94,2 milyon dolar tutarındaki katkı 803,3 milyon dolara çıkarılırken, Cumhurbaşkanı’na da bu tutarı beş kata kadar artırma yetkisi verildi. Muhalefet, ekonomik kriz sürerken AFDB sermayesine 4 milyar doları bulacak ek katkı payı verilmesine karşı çıktı.

İKTİDARIN HAYALLERİNE YATIRIM

CHP’li Utku Çakırözer, “Ülkemizde işsizliğin, yoksulluğun, intiharların arttığı, insanların iş bulamadıkları için ailelerini geçindiremedikleri için hayatlarına son verme noktasına geldiği bir dönemde bu adım doğru değil” dedi. Komisyon toplantısında yaptığı açıklamada Çakırözer, “Ekonomik kriz nedeniyle işsizliğin üst boyutlara taşındığı, yeni istihdam alanları için finansman bulunamadığı belirtiliyor ama Anadolu çiftçisi için bulunamayan ödenekler iktidarın Afrika üzerindeki hayallerine yatırım olarak kullanılıyor” diye konuştu.

İNSANLAR İNTİHAR EDİYOR

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun HDP’li üyesi Tülay Hatimoğulları da anlaşmaya karşı çıktı. Yoksulluk nedeniyle intiharların yaşandığı bir dönemde 4 milyar dolarlık katkının yanlış olduğunu dile getiren Hatimoğulları, “Derin ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde, halklarımızın ihtiyaçları dahi karşılanamazken böyle bir anlaşma yapılmasına da bu anlaşmada tek yetkilinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak belirlenmesine de karşı çıkıyoruz. Bu konuda Genel Kurul’da da itirazlarımızı sıralayacağız” dedi.