Koronavirüs salgını için “halka yardım” adı altında patronlara paket açıklayan iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Afrika Kalkınma Bankası’na 20 milyar TL yatırım yapma yetkisi verdi. Türkiye, bu kararla bankaya ilk etapta 4 milyar TL yatırım yapacağını taahhüt etti

Afrika’ya 20 milyarlık yardım yetkisi

BirGün Ankara

Türkiye’de koronavirüs salgını tehlikesi her geçen saat büyürken önlemler için çalışması gereken TBMM, iktidarın Afrika’ya para aktaracağı parayı arttırdı. Afrika Katılım Bankası’na ortaklık payı 4 milyar TL’ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı’na da 20 milyar TL’ye kadar limit artırım yetkisi verildi. Muhalefet, krizin ortasındayken bütçeden Afrika’ya milyarlarca lira aktarılmasına tepki gösterdi.

Koronavirüs salgını için halkın beklentilerini karşılayamayan bir ekonomik paket hazırlayan AKP'nin Afrika için 20 milyar TL'lik yetki vermesine tepki gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Dünyada iki kriz var. Biri Korona krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Türkiye'de 8 milyon işsiz var. Bireysel, toplu işten çıkarmalar var. Yüz binlerce emekçi daha sosyal güvencesi olmaksınız kapı önüne konuyor. ‘Bu sorun nasıl giderilir’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankası'nın sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değil” dedi.

TÜRKİYE’NİN PAYI YÜZDE 752 ARTTI

Çakırözer, “Sermaye artışına tüm donör ülkeler katılmıyor ki bize düşen yükümlülük artıyor. Sermaye artırımı yüzde 125 ama Türkiye'nin taahhüdündeki artış yüzde 752. Bu çok astronomik bir artıştır” diye konuştu. Taahhüt edilen paranın halkın bütçesinden çıkacağını söyleyen Çakıözer, bu paranın salgın nedeniyle kapatılan işletmelerde çalışanların ödenemeyen maaşlarına, çocuğu olan ebeveynlerin birine verilecek ücretli izinlere, yoksul yurttaşlara, emeklilere ve üniversite öğrencilerine ve özveriyle çalışan sağlık emekçilerine harcanması gerektiğini belirtti.