Açlık, kuraklık, çatışmalar... Emperyalistler tarafından yıllar yılı sömürülen Afrika’da milyonlar ‘yaşayabilmek’ için mücadele ediyor. Yemen, Somali, Etiyopya’da her yıl yüzlerce çocuk açlıktan hayatını kaybediyor.

Afrikalı halklar felaketin kıyısında
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

Emperyalist güç merkezleri tarafından yüzyıllar boyunca sömürülen Afrikalı halklar, bölgedeki artan çatışmalar ve iklim değişikliği nedeniyle felaketin kıyısında. Tarihinin belki de en kurak günlerini yaşayan Afrika kıtasında aynı zamanda rant ve güç açlığı bölge halkının sefalete sürüklüyor. Birçok Afrika ülkesinde halk insani yardıma ulaşamazken, her yıl on binlerce kişi çatışma ya da açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Çatışmaların ilerleyen dönemde artacağı ve sorunların giderek büyüyeceği kimi Afrika ülkesi şu şekilde:

YEMEN
Batı ülkeleri tarafından unutulan ülkelerin başında Yemen geliyor. İnsani yardımın ulaşmadığı Yemen’de nüfusun yüzde 80’i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor ve 2,2 milyon çocuk yetersiz besleniyor. Silahlı gruplar ile iktidar arasında yaşanan seki yıllık çatışmanın çözülememesi ülkedeki sıkıntılar daha çok derinleşiyor.

ETİYOPYA
Doğu Afrika ülkesi Etiyopya 24 milyon insanı etkileyen bir kuraklığın uzamasına neden olabilecek art arda altıncı başarısız yağmur mevsimine doğru ilerliyor. Aynı zamanda, ülke genelinde cihatçı örgütler birçok bölgede çatışmayı sürdürüyor. Bu örgütler bölgeye yardımların ulaşmasını da engelliyor.

ANGOLA
İklim krizinin etkisinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan ülke, son 40 yılın en büyük kuraklığıyla savaşıyor. Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırılması (IPC) son olarak yeterli gıdaya ulaşamayan kişi sayısının 1 milyon 58 bin kişi olduğunu açıkladı. Özellikle Angola’nın güneyinde yaşanan iklim değişikliği ve ticari sığır çiftçiliğinin artması ülkeyi kuraklığın en fazla yaşandığı bölgelerden biri haline getiriyor.

SOMALİ
Somali, benzeri görülmemiş bir kuraklık ve açlık kriziyle karşı karşıya. BM ve UNICEF tarafından yapılan açıklamada, ülkede 2022 yılında 730 çocuğun açlıktan öldüğü belirtildi. Ülke büyük bir kıtlığın eşiğinde. Özellikle iklim değişikliği ve kapitalist çıkarlar doğrultusunda gerçekleşen çatışmalar nedeniyle gıda üretimi büyük ölçüde azalan Somali’ye buğdayın yüzde 90’ı Ukrayna ve Rusya’dan geliyor.

ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ
Rus paralı asker gücü Wagner’in hükümet ile ortaklaşa çalıştığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde isyancılar ile yapılan çatışmalarda bir yılda yüzlerce kişi ölürken binlercesi yaralandı. Wagner tarafından düzenlenen askeri operasyonlarda ciddi insan hakları ihlalleri yapılırken direkt olarak sivillere saldırılar gerçekleştirildi. Birçok okul işgal edildi.

SAHEL BÖLGESİ
Bölgede özellikle cihatçı örgütlerin isyanları büyük krizlere yol açıyor. İran ve El Kaide güçleri arasında sıkışan bölge halkı gıda ihtiyaçlarına da erişemiyor. Ciddi hastalıkların da yayıldığı bölgede çatışmalardan en fazla Burkina Faso, Mali ve Nijer etkilendi. Cihatçılar şu anda Burkina Faso ve Benin sınırlarına kadar ulaştı.

MYANMAR
Öte yandan Güney Asya ülkesi Myanmar da benzer sorunlar yaşıyor. Bamar, Chin, Karen gibi etnik grupların yıllardır karşılık çatışmalar içinde olduğu Myammar’da özellikle Rohingyalı azınlıklar hedefte. Öte yandan BM verilerine göre 7,8 milyon çocuğun okula gitmediği Myammar’da 250 bin çocuk ülke içinde yerinden edildi. Ayrıca bu çocukların büyük çoğunluğu silahlı gruplar tarafından kaçırılarak çatışmalarda görevlendiriliyor.