Afrin'i alan cihatçı El Nusra’dan kaçan halk yollara döküldü

Dış Haberler Servisi

Kuzey Suriye’deki Afrin’de cihatçı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle halk bölgeyi terk etmeye başladı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile TSK’nin kontrol ettiği bölgede bir süredir ÖSO bünyesindeki Cebhe el-Şam ve Ceyş el-İslam ile Hamza Tümeni ve Sultan Süleyman Şah grupları arasında çatışma yaşanıyordu. Halep’in kuzeyindeki El Bab ilçesinde salı günü başlayan çatışmalar Hatay ve Kilis sınırındaki Afrin’e de sıçramıştı.

Türkiye destekli gruplar arasındaki çatışma nedeniyle halk yakınlardaki Şera ve Azez’e göç etmeye başladı.

Rudaw’ın haberinde Özerk Yönetim kaynaklarının bildirdiğine göre, Türkiye'nin desteklediği silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Kefircen köyüne çok sayıda top mermisi ve roket düştü. Ateş altında kalan halk evlerini terk ederek yollara düştü.

Yerel kaynaklara göre Cinderes, Mabata, Bilbil, Rajo, Şiye, Afrin ve Azez arasındaki yollar da silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle trafiğe kapandı.

Bölgede cihatçı çeteler arasındaki çatışmalar devam ederken El Kaide destekli Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) güçleri Afrin merkeze girerek perşembe günü kenti kontrol altına almıştı. HTŞ adını alan El Nusra Cephesi çatışmalarda Hamza Tugayı’na destek vermiş, cihatçılarını Afrin kırsalına göndererek çatışmaları şiddetlendirmişti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Cebhe el-Şam ve Ceyş el-İslam grupları Afrin kent merkezinden Rajo ilçesine doğru çekilerek kontrolü HTŞ üyelerine bıraktı.