Afrin’i ‘geri verme’ tartışması: Sahibini de zamanı da biliriz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “Türkiye Afrin’in kontrolünü Suriye hükümetine geri vermeli” çıkışına yanıt veren Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, “Bu yaklaşım çok yanlış. Biz Afrin’i kime geri vereceğimizi çok iyi biliyoruz” dedi.

‘Zamanı biz belirleriz’
Partisinin grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Öncelikle Suriye’de şu anda başka ülkelerin el altında, kontrol altında tuttuğu yerlerin Suriye’ye teslimi konuşulsun. ‘Oraları rejim verdi’ ifadesi bizi ikna etmez. Biz, yeri geldiği zaman Afrin’i, Afrinlilerin kendisine bizzat teslim ederiz. Ama bunun zamanı bize aittir; onu da biz belirleriz, Sayın Lavrov değil” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Guta’da yaşananlara ilişkin ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesinin olup olmayacağı sorusuna, “Biz sürekli zaten Sayın Putin ile bu tür görüşmelerimizi yapıyoruz. Sayın Trump ile aynı şekilde yapıyoruz. Yine yaparız.” yanıtını verdi.

Esad demedi: Bedelini ödeyecekler
Suriye ve özellikle Doğu Guta’daki kimyasal saldırı iddiası Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasında da ana gündem maddesiydi.

Erdoğan, “Bir gerçeği söylemem lazım. Doğu Guta ve Duma bu katliamı yapanları lanetliyorum. Kimden gelirse gelsin, bu katliamı yapanlar bunun hesabını, bunun bedelini kesinlikle ağır ödeyeceklerdir. Bununla ilgili görüşmelerimizi, çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Sayın Putin ile telefon görüşmem oldu, görüşmeler bugün yarın devam edecek” dedi. Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ismini açıkça telaffuz etmemesi dikkat çekti.

Bakana kürsüde ‘deizmi’ sordu
Öte yandan grup toplantısının dikkat çeken noktası ise Erdoğan’ın konuşmasına kısa bir süreliğine ara vererek Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı yanına çağırması oldu. Konunun, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı ‘Gençlik Çalıştayı’ndaki “Gençler deizme kayıyor” tespiti olduğu belirtildi. “İsmet Bey, bir dakika sizi buraya alayım” diyen Erdoğan’ın konuyla ilgili ‘izahat’ istediği iddia edildi. Erdoğan’ın raporu kast ederek ‘Olmaz böyle bir şey...’ dediği öne sürüldü.

Erdoğan, grup toplantısının sonunda da gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna, “Özel. Özele girmeyin, genelde kalın” yanıtını verdi.

***

Canikli: seçilmiş Suriye hükümetine vereceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Afrin açıklamasına AKP kanadından bir tepki de Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’den geldi. Canikli, “Afrin’de terör tehdidi sürüyor, riskler tam kaldırılana kadar tedbirlerimiz sürer, işimiz bitene kadar kalmaya devam edeceğiz. Tüm bölgedeki terör tehdidi kalktıktan sonra seçimle gelmiş merkezi hükümet oluştuktan sonra hükümete teslim edeceğiz diye konuştu.