TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuşan Yapı İşleri Genel Müdürü Can, İzmir depreminde, “İmar Affı”ndan yararlanan 42 binanın hasar gördüğünü söyledi. Can, acil yıkılacak yapıların dördünün, yıkılan binaların ikisinin ve ağır hasatlı binaların 36’sının yapı kayıt belgeli olduğunu açıkladı.

Aftan yararlandı, depremde yıkıldı: İzmir'de aftan yararlanan 42 bina hasar gördü

BİRGÜN/ ANKARA

İzmir depreminin ardından kurulan BMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda, son depremlerin sonuçları üzerinden değerlendirmeler yapıldı. Çok sayıda kamu temsilcisi, milletvekillerine açıklamalarda bulundu. İzmir depreminin etkileri hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Can, daha önce beş olarak açıklanan ağır hasarlı okul sayısının rörde katlandığını söyledi. Can, “İzmir’de bin 810 okul incelendi. Bu okullardan 19 tanesi ağır hasarlı. Binaların en genci, 35 yaşın üstü” dedi.

AFTAN YARARLANAN 42 BİNA

Genel Müdür Can, “İmar Affı”nın ardından yapı kayıt belgesi alan ve İzmir depreminde hasar gören binalara ilişkin sorulara, “Acil yıkılacak yapıların içerisinde yapı kayıtlı olanların sayısı dört tane. Yıkık olan yapılardan iki tanesi yapı kayıtlı. Ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılardan ise 36 tanesi yapı kayıt belgeli” yanıtını verdi.

ELAZIĞ DEPREMİNDEN SONRA

Can, afetler yaşandıktan sonra eksik kaldıkları yönleri fark ettiklerini de kaydetti. Son olarak Elazığ depreminin ardından yeni bir protokol imzaladıklarını anlatan Can, “Hasar tespit çalışmalarında, özellikle Elazığ’daki çalışmalar sonlandıktan sonra, kendimizin daha da gelişmesi için birtakım eksiklerimizi gördük. Bu noktada, ‘daha hızlı intikal etmek’ için THY ile protokol imzaladık” dedi.

BELEDİYELERİN KREDİ TALEBİ 15 MİLYAR TL

İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük de komisyonda bir sunum yaptı. “Belediyelerin bankası” olduklarını söyleyen Büyük, bazı projeler için yüzde 50 hibe desteği sunduklarını bildirdi. CHP’li Sevda Erdan Kılıç’ın, salgından etkilenen belediyelere yapılan yardımlara ilişkin sorusunu da yanıtlayan Büyük, “faiz” karşılığı borçların ana paralarının ödemelerini ertelediklerini bildirdi. Büyük, belediyelerin İller Bankası’ndan 15 milyar TL kredi talebinin olduğunu da kaydetti.

KREDİ İLE DÖNÜŞÜM
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen ise dönüşüm projelerini hayata geçirmek için başvurdukları yolları anlattı. “Faiz destekli kredimiz var” diyen Gürgen, “Faiz destekli kredi hakikaten önemli. Vatandaşın kendi evini dönüştürebilmesi açısından çok etkileyici ama şu ana kadar kullandırdığımız rakam 9 bin 795 hak sahibine karşılık 13 bin 860 tane. Bunun kredi toplamı da 1 milyar 220 milyon TL” dedi.

CİNAYET ORTAĞI OLURUZ

Milletvekillerine depreme dayanıksız binalara ilişkin bir sunum da gerçekleştiren Gürgen, özellikle bodrum katları olan apartmanların mühürlenmesi gerektiğini kaydetti. Uygunsuz binaların mühürlenmemesi durumunda “cinayetin ortağı” olacaklarını söyleyen Gürgen, “Ben kendimi bir belediye başkanı olarak hayal edecek olsam yapacağım tek iş, bütün binaların bodrum katlarını, zemin katlarını gezdirip vallahi kapatırım, mühürlerim” dedi.

Eski Fatih Belediye Başkanı, AKP Milletvekili Mustafa Demir ise “Seçimi de kaybedersin” yanıtını verdi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Gürgen, “Seçimi de kaybedeyim Başkanım. Gerekiyorsa dövsünler, sövsünler, öldürsünler ama şöyle bir binanın olduğunu bile bile orada yaşamamız mümkün değil. Biz uzak tehlikeyi, yakındaki riski göz önüne alıp görmezden geliyoruz ama sonrasında deprem olduğu zaman hepimiz birbirimize dönüp bu sefer, ‘O niye böyl e oldu, bu niye oldu?’ bunu tartışmaya başlıyoruz. Aslında her şey meydanda” diye konuştu.