Ağaç dikmek küresel ısınmanın etkisini beklenenden daha fazla azaltabilir

Ağaç dikmenin gücü hakkında yapılan yeni bir tahmin, iklim değişikliği ile mücadele için yapılacaklar listesini yeniden düzenlememizi sağlayabilir. Ekolojistlerin yaptığı bir çalışmaya göre 0,9 milyar hektarlık bir alana ağaç dikmek, Sanayi Devrimi’yle beraber salınan karbon miktarının yaklaşık üçte ikisinin etkisini azaltabilir. Gezegenin kullanabileceği ağaç dostu birçok arazi mevcut. Araştırmacılar, 5 Temmuz’da sunduğu raporda,şehirleri yıkmadan veya çiftlikleri ya da doğal otlakları ele geçirmeden, yeniden ağaçlandırılmış bölgeler, hemen hemen ABD'nin toplam alanını kapsayan yeni bir ağaç örtüsü oluşturabilir.

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde bir ekolojist olan Tom Crowther, yeni hesaplamada, ağaç dikmeyi iklim değişikliğiyle mücadele etmek için birinci sıraya koyuyor. Çalışmada çeşitli ekosistemlerde yoğun ağaçların doğal olarak nasıl büyüdüğünü görmek için uydu görüntüleri kullandı. Bu görüntülerden yapılan ekstrapolasyon, orman benzeri arazilerin ne kadarını destekleyebileceğini gösterdi.

Analiz, yaklaşık bir yüzyılda 205 metrik gigaton karbonu yakalamak için ağaçları besleyen bir alan ortaya çıkardı.

Yine de, karbonu depolamak, ağaçların iklimi etkilemesinin yollarından yalnızca biri olduğunu ifade eden Leeds Üniversitesi'nden Cat Scott, sadece bu diğer faktörlerin birbirini nasıl etkilediğinin henüz belli olmadığını söyledi. Kendisi ve meslektaşları, bulutları oluşturan molekülleri serbest bırakarak bir peyzajı soğutmaya katkıda bulunan bilgisayar simülasyonları geliştirdi.

Ağaç yapraklarının karanlığı kadar basit bir şey bile bir peyzajın ısıyı ne kadar emdiğini veya yansıttığını değiştirebilir. Örneğin ormanları daha önce karla kaplı, yansıtıcı bölgelere yaymak onları sıcak tutabilir. Tropiklerde ise bulutlardan gelen gelişmiş soğuk daha güçlü bir etki gösterebilir.

Sonuç olarak küresel ısınmayı durdurmanın en hızlı yolu ise insanların sera gazı salımını durdurması olarak görülüyor.