Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü öncesi madenci şirket Bursa’da ağaç katliamına başladı. Bölge halkı, erken saatlerde jandarma eşliğinde bölgeye gelen iş makinelerinin yanına yaklaştırılmadı.

Ağaç katliamı seferberliği!

Gökay BAŞCAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü öncesi Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde ağaç katliamı tekrar başladı. ‘Rekor’ adı altında 83 milyonun dikileceği günün öncesi madenci şirket bölgede jandarma eşliğinde ağaç kesmeye başladı.

Kirazlıyayla’da yıllardır maden işleten Meyra Madencilik adlı şirket cevher zenginleştirme ve atık tesisi çalışmalarına yeniden başladı. Bölge halkının itirazı üzerine mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermiş, şirket bölgeden ayrılmıştı. Son olarak Bursa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişilerin çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararının teknik olarak yetersiz olduğuna ve projenin bölgeye vereceği zararları tespit etmesine rağmen bölge halkının itirazlarını reddetti.


JANDARMA ALANI KUŞATTI

Mahkeme kararı üzerine bölgeye gelen şirket jandarma eşliğinde çalışmalara yeniden başladı. İş makinelerinin köye girişiyle birlikte toplanan bölge halkı, çalışmanın yapıldığı alana yürümek istedi. Alanı kuşatan jandarma, bölge halkının geçişine izin vermedi.

Bölge halkından Mustafa Çakır, “Şirketin çalışma alanına jandarma bizi yaklaştırmıyorl. Köy meydanında toplandık. Ağaç kesiyorlar. Bizim direnişimiz sürecek” dedi.

"ADALET İSTİYORUZ"

Bilirkişilerin tespitlerinin mahkeme tarafından görmezden gelinmesine tepki gösteren Recep Sarı, “Sabah saatlerinde çevik kuvvet ve jandarma geldi. Çalışma alanını kuşattı. Mahkemenin kendi atadığı bilirkişilerine rağmen adalet sağlanmadı. 35 sayfa rapor hazırladılar. Bu projenin buraya yapılamayacağını belirttiler. Hadi biz cahiliz, dinlemiyorsunuz. Kendi atadığınız, uzmanları bilirkişileri niye dinlemiyorsunuz. Biz yargıya baskı yapıldığını düşünüyoruz. Adalet varsa bizim için de uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

***

GEÇEN SENEKİLER GİBİ KURUYACAK

Milyonca fidan dikmenin popülizm olduğunu belirten Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, “Fidan dikme işi teknik bir iştir ve Orman Genel Müdürlüğü’nün asli görevidir. Bunu yaptığı için iş başarmış olmaz, bunu yapma zorunluluğu var. Geçen yıl 11 dakika içerisinde 11 milyon fidan dikeceğiz söylemi tamamıyla popülizmdir. Orman alanlarının amaç dışı kullanımı arttı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yıkım yok. Bunun üstünü örtmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

YÜZDE 90’I KURUDU
Yağışlar olmadığı için dikim zamanının gelmediği ve dikilecek fidanların geçen seneki gibi kuruyacağını belirten Durmuş şöyle konuştu: Toprak doygunluğa ulaşmadı. Geçen yıl da bunu söylemiştik. Yüzde 90’i kurudu. Dikilen fidanın yeşermesi bizi mutlu eder, keşke biz yanılsaydık. Biz fidan dikimine karşı değiliz ancak buradaki olay başka. Tüm Türkiye’ye aynı anda dikmek mümkün değil. Bunun adı fidan dikme değil, gömme olur. Popülizm için bunun yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu fidanlar da geçen senekiler gibi kuruyacak. Orman sermayeye peşkeş çekildiği sürece kaç tane fidan diktiğiniz bir önemi yok.”