Muğla Milas'a bağlı Güvercinlik'te 8 yıl önce yanarak küle dönen 150 hektarlık ormanlık alanla ilgili verilen sözler tutulmadı.

Ağaçlandıracağız dedikleri koyda otel yükseliyor

Antalya'dan AKP milletvekili adayı olan dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, alanın kesinlikle imara açılmayacağını ve tekrar yeşillendirileceğini söylemişti. Aydın'ın açıklamasından yıllar sonra alanda binden fazla odaya sahip 4 dev otel yükseliyor.

Cihan'daki habere göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Ne Güvercinlik'te ne de ülkemizin herhangi bir yerinde çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlar başka bir maksatla kullanılmamış, aksine aynı yıl içerisindeki ağaçlandırma sezonunda yeniden ağaçlandırılmış ve yanan yerler yeniden orman olarak düzenlenmiştir." açıklamasında bulunmuştu.

Bodrum'un girişinde, bin 298 yataklı ve 556 odalı, Güvercinlik Enternasyonal Otelcilik tarafından devam edilen Titanic Otel inşaatı, koyun en güzel noktasında yükseliyor. Yangın çıkan Pina Yarımadası'ndaki ormanlık alanda Amara Hotel isimli tesisin açılmasından sonra şu an iki otel daha inşa ediliyor. Güvercinlik birinci özel parselde devam eden Güvercinlik Otel ile 208 oda ve 463 yatağa sahip olacak Begonia Tatil Köyü de orman içinde yükseliyor. Ayrıca Antalya merkezli Maksimum Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin ortağı olan Enis Ocaklı'nın Begonia Tatil Köyü dışında bir de Model İnşaat'ın, Ksanta Resort Bodrum projesi bulunuyor. Bu da bittiğinde bölgede dört otel yükselmiş olacak.

Dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise durumdan haberdar olmasının ardından, bölge eski haline getirilmeden dosya önüne gelse de bakmayacağını söylemişti ancak şirket, deniz dolgusunu kaldırmadı ve bölgede ağaçlandırma yapılmadı. Amara Island Bodrum Elite adıyla bugün faaliyette olan arazinin tahsisi Çankırı İnşaat'a devredildi ve bu şirket, Güvercinlik Koyu'nda beş yıldızlı otelini hizmete açtı. Ankara merkezli Çankırı İnşaat, AKP döneminde aldığı kamu ihaleleriyle dikkat çekiyor.

"KİMİN YAPTIĞINI DAHİ BİLMİYORUZ"
Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, yapımı devam eden otellerle ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi: "Özellikle ikinci bölümüyle ilgili hiçbir yerden bilgi alamıyoruz. Sadece ruhsatını gönderiyorlar. Ruhsat süreçlerinde neler oldu, ÇED raporu var mıdır, yok mudur, bilgi alamıyoruz. Burasının kime ait olduğunu dahi bilmiyoruz. Birinci bölümde hukuk ihlali yapıldı ama ikinci bloklarda bir hukuka uydurma söz konusu. İlk binalar 5 kat üzerinden yapıldı. Oranın imarı üç kata kadardı." dedi.

Çevre Koruma Platformu üyesi Av. Remzi Kazmaz ise dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bodrum kıyılarında bürokrat ve işadamlarıyla yatla gezdiğini hatırlatarak, "Bu binaların yükselmesi bir tesadüf müdür? Pina Yarımadası'nda yapılan bu binaların hukuka aykırı gidişatına hiç kimse dur diyemedi. Bunca şikâyetin cevabı alınamadı. Kim bu sihirli güç?" diye tepki gösterdi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ da otel inşaatlarını TBMM gündemine taşıdı. Üstündağ, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Otel inşaatlarının bulunduğu alan, orman yangını olan yerlerden midir? Söz konusu turizm tesisi kurulması, anayasanın 169. maddesine aykırı değil midir?"