ZA Madencilik, ağaçlandırılacak alan içerisinde yer alan kalker ocağını genişletmek için harekete geçti. Avukat Özay, projenin iptali için çağrı yaptı.

Ağaçlandırılacak  alanda maden ocağını genişletiyorlar

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Bornova ilçesi Pınarbaşı Mahallesi’nde kalker ocağı işleten ZA Madencilik, faaliyet alanını yaklaşık 2 buçuk artırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Projeye ilişkin 31 Mart tarihinde halkın katılım toplantısı (HKT) yapılacak.

Faaliyet alanını 23,75’ten 57,79’a çıkarmak isteyen şirketin projesi ‘orman alanı’ ve ‘ağaçlandırılacak alan’ içerisinde yer alıyor. Faaliyet alanına 700 metre mesafede Yeşilçam Mahallesi, 950 metre mesafede Kavaklıdere Mahallesi, ve 620 metre uzaklığında ise askeri alan yer alıyor.

DERE YATAKLAR MEVCUT

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, bölgede vadi tabanlarında ve düzlük alanlarda genelde mevsimsel olarak akış özelliği gösterebilen dere yatakları mevcut. Proje alanında yeraltı suyunun belirlenmesi amacıyla çalışma yapılmadığı belirtildi. Yörenin ikliminin yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı olmasından dolayı, yer altı su tablasının kış ve bahar aylarında yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

TOZ YAYILIYOR

Çevre avukatı Senih Özay, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’ne göre izinlerin alınmadığına dikkat çekti. Özay şu ifadeleri kullandı:

“İzmirlilerin özellikle de bu ilçede yaşayan insanların daimi problemi, çevre, halk ve canlıların sağlığı konularında kanayan bir yara olmaya devam etmiştir. Bu tesislerin boşaltılması, ekonomik yararlar göz önüne alınarak kapatılamıyorsa dahi kent merkezinden uzaklara taşınması gerekiyor. Tesisler sebebiyle oluşan aşırı miktardaki tozun sadece o bölgeye etkisi olmadığı, bu tesislerin İzmir’in aldığı rüzgârlar ve konumları sebebiyle çok geniş bir alanın havasını etkilediği dikkate alınmalı.”