Denizli’de ağaçlandırma bölgesi olarak belirlenen alanın, belediye meclisi tarafından imar planında değişiklik yapılarak konut alanına dönüştürülmesi soru işaretlerine neden oldu. CHP’li Sancar, “Dönemin Valisi, Hakimi, Yargıtay üyesi gibi isimler burada hisse edinmişler. Büyük bir rant söz konusu” dedi

Ağaçlandırma bölgesi konut alanına dönüştü

MEHMET EMİN KURNAZ

Belediye tarafından ağaçlandırma alanı olarak planlanan Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Hallaçlar Mahallesi 1200 Evler Mevkii’ndeki bölgenin konut alanına dönüştürülmesi tartışmalara neden oldu. Şifre Haber isimli internet sitenin haberine göre, AKP’li Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2015’in Ağustos ayında aldığı karar ile başta yeşil alan, spor alanı ve yol olarak çizilen imar projesi, konut alanı olarak değiştirildi. Karara tepki gösteren yurttaşların açtıkları davalar sonucu, Danıştay iptal kararı verdi. Ancak karara rağmen bölgede yapılaşma sürerken, inşaat sahiplerinin cüzi rakamlarla arsa satın alarak rant sağladıkları savunuluyor. Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Denizli’nin en değerli arazilerinin birinin bulunduğu bölgede ağaçlandırma planını sonradan hangi gerekçe ile konut alanına çevirdiler? Burayı karar henüz askıdayken satın alıp inşaat yapanlar neye ve kime güvendi?” diye sordu.

DANIŞTAY’A RAĞMEN INŞAATA DEVAM

“Ortada büyük bir rant söz konusu” diyen CHP’li Sancar, “Daha imar askı tarihinde iken, bu yerler satılmış. Dönemin Valisi, Yargıtay Başsavcısı, Hakimi, İdare Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Üyesi gibi isimler burada birden fazla sayıda hisse edinmişler. Bu yer belediye tarafından ne zaman ve neden konut alanına dönüştürüldü? Bu isimler kararın iptal edilme ihtimalini hiçe sayarak bu inşaatlara nasıl başladı, neye güveniyorlar? Konut alanına dönüştükten sonra bu Denizli’nin en değerli arazisinin bulunduğu noktada devlet erkanının üçer beşer hisse alması normal mi? Buradaki mal sahiplerinin ağaçlandırma alanının konut alnına dönüştüğünden haberi var mıydı?” ifadelerini kullandı.

Yeşil alan gerekçesiyle bölgeye yerleşen diğer sitelerdeki yurttaşların da mağdur olduğunu ve dava açtığını belirten Sancar, “Bu davalar sonucunda Danıştay inşaatı durdurma kararı alıyor. İnşaat ruhsatı iptal ediliyor. Danıştay’ın inşaat ruhsatının iptali kararı var ama uygulanmıyor. Neden inşaat hala devam ediyor? Buradaki mal sahiplerinin makamlarının nüfusundan mı çekiniyorlar? Bunların hepsinin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor. Yeşil alanlar imar planındaki uygulamalardan sonra çıkar. Siz yeşil alanı sonradan imar alanına çevirmişseniz ortada büyük bir rant olduğunu gösterir. Burada en baştan itibaren planlı tasarlanmış bir durum olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak “Konuyu Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na da ilettik” diyen Sancar, konuya ilişkin tüm yasal yollara başvurup, ortadaki soruların yanıtlarını açığa çıkaracaklarını ifade etti.

YASAL YOLLARA BAŞVURDUK

Bölgede arsaları bulunduğunu belirten Tülay Çelikkol isimli yurttaş ise, sonradan yapılan düzenleme ile mağdur olduklarını anlattı. Ağaçlandırma bölgeleri ile spor alanlarının yok edildiğini aktaran Çelikkol şöyle konuştu: “Biz 50 metrelik yola cephe diye bir arsa aldık. Önümüzde 50 metre olması gereken bir yol var. 22 kilometre boyunca 50 metre iken bizim oraya geldiğinde 35 metreye düşüyor. Burada yolu daraltarak parsel çıkardılar. Yeşil alana rant uygulamaya çalışıyorlar. Biz başta böyle almamıştık arazimizi, ancak imar planında yapılan değişiklik bizi mağdur etti. Bunlara itiraz ettik, mahkeme sürecini başlattık. Yeşil alanlar ortadan kalkıyor, bu alanı birilerine peşkeş çekmişler. Burada arazi alan bizleri de mağdur ettiler. Planı sonradan yaptılar… Oradaki 40 dönümlük spor alanına da değişiklik ile sahip oldular.”