Erdoğan’ın her yıl 81 ilde yapılan ağaç dikim genelgesini eleştiren uzmanlar “Bu tür törenlerde dikilen fidanların bir ormana dönüşeceğini söylememiz çok güç” dedi.

Ağaçlar ormana dönüşmüyor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelge ile 2019 yılından beri 11 Kasım, "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanıyor, 81 ilde eş zamanlı düzenlenen fidan dikimi yapılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Türkiye Yüzyılına Nefes Olalım” başlığıyla duyurduğu ağaçlandırma etkinlikleri de bu yıl 81 ilde yapıldı. “Kasım ayında dikilen ağaçların hayata tutunması zor” diyen uzmanlar, 1975’ten beri kutlanan 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası’na dikkat çekiyor, “21 Mart’ın Ağaçlandırma Bayramı olduğu bilinmiyor mu?” diyor.


RANTA YOL AÇIYOR

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, ormanlardan 2021 yılında 5 milyar 159 milyon 282 bin 939 lira gelir elde edildi. Bu yılın bütçesinde ise OGM gelirlerinin 6 milyar 215 milyon 952 bin lira olması hedeflendi. Uzmanlara göre bu veriler ormanların yol, enerji santralları, otel gibi ranta açılması anlamına geliyor.

Türkiye Ormancılar Derneği'nin verilerine göre; yalnızca 2017-2021 yılları arasındaki beş yıllık dönemde endüstriyel ve yakacak olmak üzere toplam odun üretiminde yüzde 69,5’luk bir artış yaşandığı, yüksek oranlarda gerçekleşen bu artışla ormanlar üzerinde ağır bir odun üretimi baskısı oluştuğu ifade ediliyor.

YOL KENARINA YAPILIYOR

Ormancılık Politikası Uzmanı, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve İstanbul Üniversitesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, Türkiye’nin ormanları hakkında ANKA Haber Ajansı’na konuştu. 81 ilde aynı anda “rekor kıracağız” diye ağaçlandırma çalışması yapıldığını belirten Erdoğan Atmış, “Sorun şu törenle dikilen ağaçlar ormana dönüşüyor mu? Asıl bunu bizim konuşmamız gerekiyor. Bu törenler nerede yapılıyor? Yol kenarlarında, üniversite kampüslerinde, okul bahçelerinde yapılıyor. Bu tür törenlerde dikilen fidanların bir ormana dönüşeceğini söylememiz çok güç. Dönüşmüyor da…” dedi.

BAKIMI ÇOK ZOR

Orman alanlarında inceleme yaptığını belirten Ünal Akkemik ise, “Toplumun bildiği ormancılık haftamız vardı. Neden mart ayı değil de kasım ayı? Kurak geçen bir dönemde o ağaçlandırmayı yaptığınız zaman bakımını yapmak son derece zor ve fidanların hayata tutunması da riskli. Fidanların tutma başarısının en arttığı dönem mart dönemidir. Bu dönemde toprakta su olur” dedi.