Sinop’ta devam eden Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projeleri kapsamında ağaçların köküne beton dökülmesi vatandaşların tepkisini çekti. Keserle ağaçların çevresindeki beton kalıplarını kırmaya çalışan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz Erdoğan, "Meydan ortadan kaldırılacak, millet bahçesi yapılacak. Şehrin sosyokültürel yapısı değiştirilecek, hafızası silinecek" dedi.

Ağaçlara beton dökülmesine keserli tepki

Umut Can Fırtına

Sinop’ta Uğur Mumcu Meydanı ve çevresinde yürütülen Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projeleri kapsamında ağaçların diplerine beton dökülmesi, beton banklar yapılması ve çevrenin betonlaştırılması tepkilere neden oldu. Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz Erdoğan, yanında getirdiği keserle ağaçların çevresindeki beton kalıplarını kırmaya çalıştı.

Erdoğan’ın tek kişilik eyleminin görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde Erdoğan’ın, proje için TOKİ’den ihaleyi alan müteahhitin çalışanlarıyla tartıştığı görüldü. Keserli tepki üzerine müteahhitin Erdoğan’dan şikayetçi olduğu, ancak Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’nun devreye girmesiyle şikayetinden vazgeçtiği öğrenildi.

BirGün’e konuşan Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Sinop’a gittiğinde meydan ve çevresinin millet bahçesi yapılması talimatını verdiğini ifade ederek “Meydan ortadan kaldırılacak, millet bahçesi yapılacak. Şehrin sosyokültürel yapısı değiştirilecek, hafızası silinecek” diye konuştu.

agaclara-beton-dokulmesine-keserli-tepki-1015137-1.

“Gücüm olsa hepsini tek tek yıkardım. Yine de eylemimden sonra Vali gelmiş, müteahhitin adamlarına kızmış, müteahhit şikayetini geri çekmek zorunda kaldı. Tek kişilik eylem ses getirdi” diyen Oğuz Erdoğan, “Meydanımızı, ağaçlarımızı, parklarımızı elimizden alamazlar” diye ekledi.

Ayrıca Erdoğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne götürmek üzere yazı hazırladığını belirtti. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Proje alanındaki ağaçların oksijen kaynağı, araçlardan çıkan karbon emisyonlarını ve ağır metali azaltma kaynağı olduğu gibi şehrin estetiği ve sembolü olduğu, ağaçların temel yaşamsal döngülere gereksinimleri olan canlılar olduğu unutulmadan, projenin temel ekolojik ilkeler doğrultusunda revize edilmesi, mevcut ağaçların ihtiyaç duydukları ekolojik konforun sağlanması ve gerekli tüm rehabilitasyonların tekniğine uygun bir şekilde yapılması, oturma yerlerinin ahşap, suyu ve havayı kesmeyen banklar biçiminde olması gerekir.”