Kadın müzisyenlerden oluşan Grup Dost Yürek, zeytin alanlarının madencilik faaliyetine açılmasının ardından ‘Zeytinime Dokunma’ şarkısını besteleyerek müzikseverlerle buluşturdu. Grup üyesi Aysun Timurcan, “Çevremizde olup bitenlere karşı her zaman duyarlıydık ve tabi ki sanatımıza bu da yansıdı” dedi.

Ağaçlara şarkı söyleyen kadınlar: Grup Dost Yürek

Yağmur Beril VAROL

Kadın, doğa ve aşk temalı müzikler yapan Grup Dost Yürek, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetine açılmasına tepki göstermek için ‘Zeytinime Dokunma’ şarkısını besteledi. İlk defa İzmir Yelki’de ‘Zeytinime Dokunma’ eyleminde şarkıyı söyleyen grubun bestesi büyük ilgi gördü. Biz de Grup Dost Yürek üyesi Aysun Timurcan ile konuştuk.


Grubun temellerinin 1990’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda atıldığını söyleyen Timurcan, “1993’te, dostluk ve sevgiyle bütünleştiğimizden ötürü hayatımızın daim olan süresinde daha çok dostluğa önem verdiğimiz için grubun adını ‘Dost Yürek’ olarak koyduk. Grubumuzu Jülide Karagüle, Dilara Elagözlü ve ben olmak üzere 1993’te üç kişi kurarak bu günlere geldik. Grup Dost Yürek olarak müziğin yanı sıra resim alanında da sanatsal çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Grubun ‘Köprüler’ ve ‘Aze’ isimlerinde iki profesyonel albümü olduğunu söyleyen Timurcan, “Köprüler albümünde Mazlum Çimen, Bekir Küçükay gibi birçok profesyonel müzisyenle birlikte yer aldık. Albümlerimizde ve çalışmalarımızda önceliğimiz kadın müzisyenlere ağırlık vermemiz. Böylelikle Grup Dost Yürek’te yeni bir ruh yakaladık. Genellikle kadın, doğa ve aşk temalı müzikler üretiyoruz. Yaşama dair her konu bestelerimiz ve çalışmalarımızda da yer alıyor. Aktivist bir yanımız var. Çevremizde olup bitenlere karşı her zaman duyarlıydık ve tabi ki sanatımıza da yansıdı. Ailem beni her ne kadar Batı formlarında yetiştirmiş olsa da yaşadığım mahallenin, toplumun muhafazakâr yapılarının farkındaydım. Çok küçük yaştan beri bölgesel faktörlerin kadın yaşamındaki etkeninin farkında olarak büyüdüm. Kadınlarla ilgili eserler yazmam yeni değil. Çocukluğumdan beri onlarla ilgili eserler yazıyorum” diye konuştu.

SABRIMIN TAŞMASINA BAĞLIYORUM

Timurcan sözlerine şu şekilde devam etti: “Zeytinime Dokunma şarkısını yazarken şahsi bir kuralımı çiğnedim. Bu güne kadar hiçbir bestemi bir olayın hemen ardından yazmadım. Sıcağı sıcağına yazıp nemalanmak gibi bir niyetim hayatımın hiçbir döneminde olmadı. Mesela 1983’te yaşanan maden kazası sonrasında maden şehitleri için yazdığım şarkıyı 1985’te besteledim. ‘Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar’ şarkısı, Akbelen kadınlarının direnişi üzerine ilham aldığımız bir çalışmamızdı. Özellikle orada nöbet tutan köy kadınlarından Nejla Işık beni çok etkiledi. Demek istediğim hiçbir acıdan nemalanmak için şarkı yapmıyoruz. İlk defa böyle bir şey olmasını da artık sabrımın taşmasına bağlıyorum.”