İzmir Çeşme’de asırlık ağaçları kesen, kaçak yapı inşa eden 'beach' sezon sonunda kapatıldı. Çeşme Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada, "İşletme ruhsatının iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Ağaçları kesen 'beach' kapatıldı
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

İzmir Çeşme’de asırlık ağaçları keserek kaçak yapılar kuran beach’in işgali sona erdi. Bölge halkının mücadelesi sonrası Altınkum’da kıyıyı işgal eden Paraliya Beach Club’a ait kaçak yapılarda söküme başlandı. Çeşme Belediyesi’nin işyeri açma ve çalışma ruhsatını iptal etmesinin ardından beach kapatıldı.


Konuya ilişkin Çeşme Çevre Platformu Sözcücü Dr. Ahmet Güler ve Avukat Seher Gacar gelişmelerden çok umutlu olduklarını belirterek, yapılan doğa tahribatının hukuk eşliğinde hesabını soracaklarını belirtti.

Bakanlık izin verdi

Çeşme Altınkum’da 2. derece doğal sit alanı içinde kalan, 1328 metrekarelik alan, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından günübirlik kıyı kullanım olarak Yeşilköylü Atık Yönetimi Ticaret unvanlı şirkete kiraya verildi.

Sözleşmeye uyulmadı

Kira sözleşmesine göre, sökülebilir malzemeden, 6 metrekare büfe, 25 metrekare gölgelik, duş-tuvalet ve can kurtaran kulesi dışında hiçbir şey yapılamazken şirket, kiraladığı alanın kat be kat fazlası alanı işgal edip halkın kullanımına kapattı. Ayrıca doğal bitkileri ve asırlık ardıç ağaçlarını kesti, plajın kumunu üst parsele taşıdı, proje dışı yapılaşmaya gitti, yeraltı su arama ve çıkarmaya kapalı olan alanda su kuyusu açtı. Beach için doğaya verilen zarar bölge halkının tepkisine yol açtı.

Bölge halkı ve Çeşme Çevre Platformu üyeleri konuya ilişkin Çeşme Belediyesi’ne başvurdu. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nden kira sözleşmesinin iptali, kiralama alanı dışındaki işgalin sonlandırılması talep edildi. Bu süreçte işletme ruhsatsız/projeye aykırı yapılarını kaldırdı, Çeşme Belediyesi de işletmeye işyeri açma ve çalışma ruhsatını verdi. İşletme, iş yeri açma ruhsatını aldıktan hemen sonra kaldırdığı yapıları yeniden inşa etti.

Yurttaşlar bunun üzerine tekrar belediyeye başvurarak ruhsatın iptal edilmesi ve işletmenin mühürlenmesi için dilekçe verdi. Ayrıca mahkemeye başvuran bölge halkı, işletmenin yaptığı tüm işgal, çevreye verdiği zarar, kaçak yapılaşma vs. hukuksuz her türlü faaliyetinin bilirkişi heyeti tarafından tespitini istedi.

Çalışma ruhsatı iptal

Son olarak belediye çalışma ruhsatını iptal edilerek bölgedeki kaçak yapılar yıkıldı. Konuya ilişkin Çeşme Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Gelinen noktada geç de olsa birlikte ve etkin mücadelemiz sonuç verdi. Çeşme Belediyesi hiç vermemesi gereken, en azından 30 günlük denetim süresinde iptal etmesi gereken işyeri açma ve çalışma ruhsatını iptal etti. İşletme, iptal işleminin ardından erken kapanış yaparak plajı terk etti. Bundan sonraki süreçte, işletme ruhsatının iptali ile ilgili şirketin idari yargıda açtığı davada Çeşme belediyesinin yanında yer alıp işletme ruhsatının iptalinin hukuka uygun olduğuna karar verilmesini isteyeceğiz. Aynı zamanda da kira sözleşmesinin de feshi için Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü nezdinde başvurularımızın takipçisi olacağız. Çeşme Belediyesi’nden Altınkum’daki işletmenin benzeri çok sayıda plaj işletmesine de aynı yaptırımı uygulamasını ve böylece ileride yaşanacak benzer talanların ve çevre katliamlarının önüne geçecek caydırıcı etki yaratmasını bekliyoruz.”