İkizköylüler 300 gündür Akbelen Ormanı ve içindeki zeytin ağaçlarını korumak için nöbet tutuyor. Direnişin devam edeceğini söyleyen yurttaşlar, “İlk günkü heyecan ve kararlıkla mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Ağaçları tek tek savunacağız

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınındaki Akbelen Ormanı’nda IC İÇTAŞ ve Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralları’na kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmesine karşı direniş sürüyor. İkizköylü yurttaşlar, ormanı korumak için 17 Temmuz 2021 yılında başlattıkları ağaç nöbetinin 300’üncü gününü geride bıraktı.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, Entegre Tesis ÇED Muafiyeti ve Muğla 1. İdare Mahkemesi, orman kesimi iptal davalarında “yürütmenin durdurulması” yönünde karar vermesine rağmen şirket, çeşitli gerekçelerle bölgede ağaç kesmeye devam etti. Mahkeme kararına rağmen bölgeden ayrılmayan şirketin ağaç katliamını önlemek için bölge halkı “ağaç nöbeti” başlattı.

Tüm bunlara rağmen şirket ise bölgede faaliyet yapmak için her yolu deniyor. Şirket, son olarak bölgede arazi sahiplerinin arsalarına göz koydu. İkizköy Muhtarı Muhsin Bilge’nin yöre sakinleriyle arsalarını satmalarını sağlamak için toplantı yapmasını istedi. İkizköylü yurttaşlar ise toplantıya engel oldu.

Sosyal medya hesabından direnişlerine devam edeceklerini belirten İkizköy halkı, “Bu süreçte bizi asla yalnız bırakmayan İkizköy Dostlarına sonsuz şükranlarımızla… Akbelen Ormanı için, insanca yaşam için, ilk günkü heyecan ve kararlıkla mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

TOPRAĞIN ÜSTÜ ALTINDAN DAHA KIYMETLİ

İkizköy Kardok Derneği sözcüsü Hasan Yorulmaz ise, “Toprağın üstü toprağın altından daha kıymetli” dedi. Yorulmaz, “Ormanımızı kurtarana kadar mücadelemiz devam edecek. Çünkü bu ormanın kıymetini biliyoruz. Burası bizim yaşam alanımız. Yaşam alanımız diye kötü kullanamayız. Bu doğa hepimizin. Bizden sonra çocuklarımıza bu ormanı bırakmak zorundayız. Bu hepimizin görevi” diye konuştu.

Yorulmaz sözlerine şöyle devam etti: “Ben 74 yaşındayım. Burada maden ocağı yapılmadan önce havamız, doğamız bir başkaydı. Maden ocağı geldi ne havamız kaldı ne doğamız. Zamanında buna engel olamadık ama ders aldık. O yüzden elimizde kalanları koruyacağız. Bu yüzden Akbelen Ormanı’nı canımız pahasına koruyacağız. Burada şirket defalarca hukuku çiğnedi. Buna göz yumuldu. Göz yumanlarda doğanın kıymetini er ya da geç anlayacak.”

YÖNETMELİK DURDURULDU

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına olanak sağlayan yönetmelik değişikliğinin Akbelen’deki kesimin önünü açmıştı. Yönetmeliğe ilişkin Çiftçi-Sen’in açtığı dava sonucu Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda değişikliğin yasayla yapılması gerektiği belirtildi.