Bartın’da zeytin yetişmeyeceğine ilişkin bir raporun olduğunu iddia eden yerel haber sitelerine tepki gösteren yaşam savunucuları: Bartın’da zeytin yetişmeyecekse devlet zeytin yetiştiriciliğini neden teşvik ediyor?

Ağaçların kesimine kılıf: Bartın’da zeytin yetişmez

BirGün BARTIN

Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen termik santrala alan açmak için zeytin ağaçları kesildi. Ağaç kıyımı üzerine kamuoyunda oluşan tepkileri azaltmak için ise ilginç bir yönteme başvuruldu. Bartın’da zeytin yetişmeyeceğine ilişkin bir raporun olduğunu iddia eden Bartın menşeili yerel haber siteleri, ağaçların bu rapora dayanılarak kesildiği haberlerini yayımlamaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bartın Platformu, “Bartın’da zeytin yetişmeyecekse devlet zeytin yetiştiriciliğini neden teşvik ediyor?” diye sordu.

Bizzat Valilik teşvik ediyor
Termik santralın önünde engel görülen zeytin ağaçlarının bir günde yok edildiğini hatırlatan Bartın Platformu’nun açıklamasında, “Bu katliam, termikçi şirkete yakın olan çevrelerde 2014 yılında verildiği öne sürülen Bartın’da zeytin yetişmez raporuna dayandırılmak istenmektedir” denildi. Açıklamada, Bartın’da zeytinin yetiştiği ve Bartın Valiliği’nin yıllardır halka fidan vererek zeytin yetiştiriciliğini teşvik ettiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Özellikle Amasra ve Kurucaşile İlçesi sahil bandı zeytin tarımının çok eskiden beri yapıldığı yörelerdir. Bizzat Bartın Valiliğince son üç yıl içerisinde 10 bine yakın zeytin fidanı dağıtımı yapılarak yüzlerce zeytin bahçesi tesis edilmiştir. İlçelerde yerel ve ulusal basına da yansıyan devlet törenleri düzenlenerek çiftçiler zeytin yetiştiriciliğine teşvik edilmişlerdir. Bizzat eski Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu tarafından İlçe Kaymakamları, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü birimi zeytinciliğin geliştirilmesi ve daha da yaygınlaştırılması maksadıyla ‘zeytin tarımı’ özelinde ‘tembihli’ bir biçimde görevlendirilmişlerdir.”

Algı yaratılmak isteniyor
“Bartın’da zeytin yetişmez” söylemiyle zeytin ağaçlarının kesilmesine göz yumulmaması gerektiğinin söylendiği açıklamada, zeytin üreticilerinin sahipsiz olmadığı belirtildi. Kamuoyunda algı yaratılmak istendiğine dikkat çeken Bartın Platformu’nun açıklamasında şunları söyledi:


“Zeytin Bartın İlinin özellikle sahil bandında verilen emeklerin karşılığını bugünlere kadar vermeye devam eden, barışın ve dostluğun sembol dalı ve tarihsel geçmişiyle tarımsal kültürün günümüze kadar uzanan en önemli öğesidir. Zeytini yok sayan, ona burun kıvıran ve elinden gelen kötülüğü yapanları bizden söylemesi bizler unutsak ‘Kesilen Zeytinler’ iki cihanda unutmayacaklardır.”