Ali Ağaoğlu ve Besim Tibuk’un Milas’ta yapmayı planladığı ‘kıyamet projesi’, Muğla’da CHP’li belediye başkanlarından farklı tepkiler aldı. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras projeye karşı çıkarken proje için ruhsat veren Milas Belediye Başkanı ise desteğini açıkladı.

Ağaoğlu ve Tibuk’un ‘kıyamet projesi’: Muğla’da CHP’li iki başkan karşı çıktı, biri destek verdi!

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, Ali Ağaoğlu ile Besim Tibuk’un Muğla’nın Milas ilçesindeki ortak projesine karşı çıkarken, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat ise, “Karşı durulmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Ali Ağaoğlu'nun Muğla’nın Milas ilçesindeki projesinin, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından birisini tahrip ettiğini ve DSİ'den habersiz barajlar yaparak doğal su kaynaklarının yönünü değiştirdiğini duyurdu.

BODRUM BELEDİYE BAŞKANI’NDAN TEPKİ

Aras, geçen günlerde Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Ali Ağaoğlu, hatırlarsanız önce Bodrum’da olduğunu söyleyerek tanıttığınız, itirazımız üzerine Milas’ta olduğunu kabul ettiğiniz “suni cennet” projenize karşı sivil toplum örgütlerinin açtığı davalarda mahkeme tarafından tespit edilen bilirkişi heyeti, projenizin; 197 tür kuşun yaşadığı Tuzla Sulak Alanını yok edeceğini tespit etmekle birlikte, ÇED raporu alabilmek için verdiğiniz “Su kaynaklarını olduğu gibi bırakacağız” taahhüdünüze rağmen, DSİ’den habersiz olarak yaptığınız baraj ve göletleri de tespit etmiş! Ali Bey, membranlı göletlerle yönünü değiştirdiğiniz derenin akışı kesilen tatlı suyu, sizin şirketler grubunuzun değil, halkın malıdır. Özetle size demek istediğim, biz bu olup bitenleri görmemezlikten gelmeyiz, gelmeyeceğiz.”

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI’NDAN DESTEK

Bunun ardından Ağaoğlu projesine ruhsat izni veren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Karşı durulmaması gerektiğini düşünüyorum” diyerek farklı bir çıkışta bulundu.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Tokat, toplumun yanlış bilgilendirildiğini savundu. Projenin ilçe turizmine katkı sunacağını belirten Tokat, "Bu planlamalar çerçevesinde burada bir yatırım var. Bu projeler, yatırımlar görülmeden herkes bir şeyler söylüyor. Tabii ki, Tuzla’daki sulak alanın durumu ile ilgili biz de herkes kadar hassasız. Hatta burada açılmış bir davamız da var. Sulak alana dokunacak, herhangi bir şekilde bir şey olursa biz onun karşısına dikiliriz. Ama burada bir mülkiyet ve buna bağlı imar düzenlemesi var. Buna göre ve Avrupa ölçeğinde planlanmış çevreci ve her türlü enerjisi, atığı, suyuyla geniş çaplı düşünülmüş ve Milas içerisine yapılması planlanmış bir yatırım. Bununla ilgili bizim yasal çerçevede yapılan müracaatlarla ilgili karar verme mecburiyetimiz var. Bu noktada keyfimiz böyle istiyor diyerek başka bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bu bölgede turizm anlamında çevre dengeleri düşünülerek yapılmış bir proje. Ben karşı durulmaması düşüncesi içerisindeyim. Çünkü Milas, turizm potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi noktasında ana noktalarda hassasiyetleri göstererek bizim bir karar üretmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Osman Gürün ise dün paylaştığı sosyal medya mesajıyla Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras’a destek verdi.

Başkan Osman Gürün Twitter’da “Milas Tuzla Sulak Alanının korunması için mücadeleye devam ediyoruz. 07.09.2021 tarihinde Büyükşehir olarak yürütmenin durdurulması ve ÇED iptal davası açtık. Ayrıca açılmış 2 davaya da müdahil olduk. Muğla'mızı koruyalım, geleceğe umutla taşıyalım” diye yazdı.

BİLİRKİŞİ NE DEMİŞTİ?

Ali Ağaoğlu’nun Milas’ta, dünyanın sayılı sulak alanlarından birisinin yanına inşa etmeyi düşündüğü 16 bin kişilik ‘kasaba’ için verilen ÇED olumlu kararına, bilirkişinin yaptığı itirazı, BirGün yazarı Bahadır Özgür yazmıştı. Mahkemeye sunulan raporda özetle "O kasabayı yaparsa, bölge biter” denmişti.