AKP’ye yakınlığıyla bilinen müteahhit Ali Ağaoğlu, yargı kararlarına rağmen Muğla’nın Milas ilçesinde ‘kent projesi’ kurma ısrarını sürdürüyor. Sulak alan ve sit alanında yapılmak istenen projeye bölge halkı tepkili.

Ağaoğlu’nun rant ısrarı bitmiyor
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

AKP döneminde servetine servet katan müteahhit Ali Ağaoğlu, Muğla’nın Milas ilçesinde ‘kent projesi’ yapmak için yeniden harekete geçti. Mahkeme kararları ve bölge halkının itirazlarına rağmen projeyi yapmak isteyen Ağaoğlu’na ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı’ndan onay geldi.

Bakanlık, proje için 24 Nisan tarihinde inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağını duyurdu.

Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat, 9 milyon 700 bin metrekare alanlık bölgede yaklaşık 4 buçuk milyon metrekareyi kullanarak 16 bin kişilik ‘kent projesi’ yapmak istiyor.

Proje kapsamında; 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı spa oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli yer alıyor. Ayrıca altı adet günübirlik tesis, bir adet golf sahası, altı adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilmek isteniyor.

250’YE YAKIN KUŞ TÜRÜ YOK OLACAK

Proje alanı Mandalya Körfezi’nin kıyısında koruma altındaki birinci derecede doğal ve arkeolojik sit bölgesi içerisinde kalıyor. Bölgede ayrıca, Milas Metruk Tuzlası Sulak Alanı Ekolojik Etkilenme Bölgesi ve Metruk Tuzla Tampon bölgesinin yanında Bargilya Antik Kenti, Halep Çamı Doğal Tabiat Koruma alanı bulunuyor. Öte yandan 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından kuş alanı olarak belirlenen ve 2004 yılında Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapılan Tuzla Sulak Alanı, 250’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeye 2 Mayıs 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararı verdi. Karar sonrası Milas Belediyesi projeye ruhsat verdi. Proje, bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ise proje için verilen ‘ÇED olumlu’ kararın iptali için dava açtı. Davaya Muğla Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB müdahil olarak katıldı. Muğla 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.  Karar sonrası Milas Belediyesi ise ruhsatı iptal etti.