CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Yaşanan son skandal; Türkiye’de umudunu KPSS’ye bağlamış sağcı solcu, fakir fukara herkes maalesef bir psikolojik çöküntüyle karşı karşıya kaldı. Hem de nispeten devletin güvenilir bir kurumunun çökmesine yol açtı. Siyasi iktidarlar gider gelir ama devletin ve kurumun itibarını korumak lazım. Bu kurumların itibarı kalmaz ise maalesef devlet diye de bir şey ortada kalmaz” dedi.

Ağbaba'dan ÖSYM tepkisi: Bu kurumların itibarı kalmazsa, devlet diye bir şey ortada kalmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasını ziyaret etti. Ağbaba burada, KPSS sorularının Yediiklim Yayınevi'nin soru kitapçığında çıktığı iddiaları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ağbaba, devletin kurumlarının vatandaşın nezdinde güvenini kaybettiğini söyledi.

“ORTAYA ATILAN İDDİALARIN CİDDİ BİR ŞEKİLDE ARAŞTIRILMASI LAZIM”

KPSS soruları ile ilgili yaşanan skandalın büyük bir olay olduğunu dile getiren Ağbaba şunları söyledi:

"Sizler de bu sınava giriyorsunuz. Devlette işe girecek insan da bu sınavla giriyor. Birçok sınavı ÖSYM yapıyor ama gelinen noktada bu KPSS skandalı ile kimsenin güveni kalmadı. Kurum çöktü, devlet çöktü. Bir yayınevinin bu soruları öğrencilere verdiği iddia ediliyor. Başka iddialar da var. Bu iddialar mutlaka devletin ayakta kalabilmesi, insanların tekrar devlete saygıyla bakabilmesi, fakir fukaranın KPSS’ye girerken içinin rahatlayabilmesi için çok ciddi bir şekilde araştırma yapılmalıdır. ÖSYM önce ‘Böyle bir şey yok’ dedi, gece yarısı tepkiler üzerine ÖSYM Başkanı görevden alındı. Şimdi bu işin mutlaka çok ciddi bir şekilde araştırılması lazım.

"MAALESEF BİR İTİBARININ KALMADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Bakıyorsunuz bu yayınevinin yöneticilerinin kiminle resimlerinin olmasını beklersiniz? Türkiye’de ne kadar namussuz, sahtekâr, hırsız ve dolandırıcı varsa hepsiyle resmi olan birisi var. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yayıneviyle fotoğrafı çıktı. İnsan bunları söylemekten utanır. Biz muhalefet partisiyiz ama bir İçişleri Bakanı’na, Adalet Bakanı’na, ÖSYM’ye herkesin güvenmesi lazım. Sağcı ya da solcu, iktidar ya da muhalefet olursunuz ama devlet kurumunun yaşaması, itibarının olması lazım. Maalesef bir itibarının kalmadığını görüyoruz. Çok hazin, kötü bir durum.

Ekonomi düzelebilir, enflasyon yüzde 79,60 iyi bir yönetimle bunlar düzelebilir ama bu itibarı kazanmak hakikaten gençlerimizin, çocuklarımızın, devlette görev almak isteyen insanların, üniversiteye giren insanların bu umutsuzluğunu ve güvensizliğini gidermek çok zor olacak. O nedenle KPSS soruları servis edildi mi? Bu önemli ve ortaya çıkması gerekiyor. Bunun itibarsızlaşması, Türkiye’nin itibarsızlaşması anlamına gelir. Rahmetli Ecevit’in Türkiye’ye yapmış olduğu en önemli işlerden bir tanesi KPSS’yi getirmek olmuştur.

Maalesef şu ana sulandırıldı, araya mülakat konuldu ama KPSS önemli. İnşallah iktidar olursak KPSS’ye ve ÖSYM’ye olan güveni artıracağız ve insanlar KPSS ile devlete girecek. Mülakatı da derhal kaldıracağız. Herkesin aklını başına alarak bunu düşünmesi gerekiyor. Partimizde bunu yakından takip ediyor ama maalesef devlette çivi çıkmış, bütün kurumları itibarsızlaştırılmış durumda."

(ANKA)