CHP heyeti, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Ölürse sorumlusunun cezaevine sokanlar olduğunu belirtti" dedi

Ağbaba: Demirtaş 'Ölürsem sorumlusu cezaevine sokanlardır' dedi

Edirne Cezaevi’nde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve tedavisi sonrası yeniden cezaevine götürülen Selahattin Demirtaş’ı CHP milletvekillerinden oluşan bir heyet ziyaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Cezaevleri İzleme Komisyonu Sözcüsü Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekilleri Zeynel Emre ve Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya’nın da aralarında bulunduğu bir heyet, ziyaretin ardından açıklama yapmak istedi ancak savcılığın kararı üzerine buna izin verilmedi. Bunun üzerine CHP heyeti cezaevinin yaklaşık 4 kilometre uzağında açıklama yaptı.

Heyet adına konuşan Veli Ağbaba, Demirtaş’ın sağlık durumunu iyi gördüklerini söyledi. Ağbaba şöyle konuştu: “Eski HDP Eş Genel Başkanını kamuoyuna yansıyan sağlık sorunları nedeniyle ziyarete geldik. Öncelikle Demirtaş’ın moralinin iyi olduğunu gördük. Geçtiğimiz Salı günü sağlık sorunları yaşıyor. Nefesi kesiliyor ve bayılıyor. Ambulansa götürülerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Daha sonra da hastaneye sevkini istiyor.”

‘ADALET BAKANLIĞI’NIN İHMALİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR’

Demirtaş’ın cezaevi yönetimi ile ilgili bir sorun yaşamadığını belirttiğini anlatan Ağbaba, “Birkaç gün geçince avukatı aracılığıyla kamuoyuna bildiriliyor. Adalet Bakanlığı’nın ihmali olduğunu düşünüyor. Böyle bir rahatsızlığını 20 yıldır yaşıyor. Bu zamana kadar en fazla 20 kez bu sorunu yaşarken son 3 yılda sayısı artıyor. Sağlık problemlerinin hasta mahpus sorunları olduğunu söyledi. Ölürse sorumlusunun cezaevine sokanlar olduğunu belirtti” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten İlayda Kaya'nın haberine göre Ağbaba, Selahattin Demirtaş’ın ‘zorlama hukukla’ cezaevinde olduğunu ifade etti. Ağbaba, “Türkiye’de hasta mahpus meselesi en önemli konulardan biri. Demirtaş’ın yaşadıklarının sorumlusu her şeyi planlayan kişidir. Cezaevlerinde sevk sorunları yaşanıyor. Sağlık haklarından faydalanamıyorlar. Hukuk herkese eşit uygulanırsa problem kalmayacak. Anayasanın 10. maddesi uygulanırsa sorun kalmayacak. Hukuksuz bir şekilde içeride tutulanlar içinde geçerli. Biz bu yargı düzeninin son bulmasını istiyoruz. Siyasi kararlarla içeride tutulanların serbest bırakılmasını istiyoruz. Parti olarak cezaevinde sorun yaşayan herkesin sorunlarının takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz” dedi.

‘KAFASINI VURDUĞU İÇİN HATIRLAMIYOR’

Demirtaş ile ilgili problemin ciddi olduğunu ve tedbir alınması gerektiğini anlatan Ağbaba şöyle devam etti: “Bir dil kayması olsaydı ölecekti. Ancak Demirtaş ‘Ölüm çıksa bile bu sebebten ötürü tahliyemi istemem’ diyor. Böyle bir şeyi kendisine yakıştıramıyor. Önümüzdeki günlerde tekrar muayene olacak. Hastalığıyla ilgili bir tanı yok. Nefes egzersiziyle atlatırken ilk defa bayılmış. Bu yeni bir durum kendisi için. İlk kez bayılıyor ve kafasını vurduğu için hatırlamıyor. Ciddi sağlık problemi var. Tedbir alınması gerekli.”