CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK'in ağustos ayı iş gücü verileri ile İŞKUR verilerini kıyasladı. "TÜİK'in illüzyonla yok ettiği işsizleri İŞKUR ortaya çıkarıyor" diyen Ağbaba, "TÜİK son bir yılda işsizliğin 560 bin kişi azaldığını iddia ederken İŞKUR verilerinde ise işsizliğin son bir yılda 149 bin kişi arttığı ortaya çıkıyor. Aradaki fark 709 bin kişi. TÜİK hileyle, sihirle işsizliği bitireceğini her düşündüğünde karşısına devletin bir diğer resmi kurumunun verileri çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Ağbaba, TÜİK ile İŞKUR verilerini  kıyasladı: Aradaki fark 709 bin kişi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayı iş gücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İŞKUR verilerine göre ağustos ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 343 bin kişi. Yani İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı TÜİK’in anketle ölçtüğü resmi işsiz sayısından 31 bin kişi daha fazla. Bu durumda TÜİK’in illüzyonla yok ettiği işsizleri İŞKUR ortaya çıkarıyor” diyen Ağbaba, “İşsizlik verilerinde bu ay yine bir TÜİK komedisi adlı eserin devamını izledik. TÜİK ağustos ayında işsizliğin bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi olduğunu iddia ediyor. İddia ediyor" ifadelerini kullandı.

TÜİK ile İŞKUR verilerini kıyaslayan Ağbaba, "Mart 2022 tarihinden temmuz ayına kadar işsizlik ödeneğine 16.730.002 kişi başvurmuşken, ağustos ayında bu sayı tam 140 bin kişi artarak 16 milyon 870 bine çıktı. Yani temmuz ve ağustos ayları arasında işten atıldığı için işsiz kalanların sayısındaki artık 140 bin kişi. Ama TÜİK’e göre işsizlik ağustos ayında temmuz ayına göre 100 bin kişi azalmış. TÜİK bir veri kurumundan çok artık işsizleri yok sayan bir yanılsama kurumuna dönüşmüş durumda. Ayrıca TÜİK son bir yılda işsizliğin 560 bin kişi azaldığını iddia ederken İŞKUR verilerinde ise işsizliğin son bir yılda 149 bin kişi arttığı ortaya çıkıyor. Aradaki fark 709 bin kişi. TÜİK hileyle, sihirle işsizliği bitireceğini her düşündüğünde karşısına devletin bir diğer resmi kurumunun verileri çıkıyor" dedi.

TÜİK'E GÖRE İŞSİZLİK AZALMIŞ

TÜİK verilerine göre işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü ( geniş tanımlı işsizlik) oranı ağustos ayında bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak yüzde 19,8 oldu.

ANKA