‘Ağır hasta tutuklular tahliye edilsin’
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu, Tarsus Kampus Cezaevi’ndeki hasta tutukluların tahliye edilmesini isteyerek, hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için ilgili kurumlara çağrı yapıldı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu, "Hasta Mahpuslar Raporu”nu İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Açıklamaya HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Raporu açıklayan İHD Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü Av. Hacı Baskak, Tarsus Kampus Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine raporda yer verildiğini söyledi.

Raporda adı geçen Ayşe Irmak, Suphi Aydın ve İbrahim Oruç’un, aileleri ve avukatlarının başvurusu ve beyanları ile görüşme yapan heyetlerin izlenimleri dikkate alındığını ifade eden Av. Baskak şu talepleri sıraladı:

"•Hapishanedeki beslenme, hijyen ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi, özellikle planlı/plansız su kesintilerine ivedilikle çözüm bulunarak mahpuslarının su ihtiyacının giderilmesi,

•Mahpusların tedavilerinin zamanında yapılarak sağlık imkânlarına erişim koşullarının iyileştirilmesi,

•Mahpusların tedaviye erişimleri veya tedavileri sırasında -kelepçelenmek, hakir görmek gibi- onur kırıcı uygulamaların son bulması adına gerekli hukuki ve idari önemlerin alınması,

•Raporumuzda tespit edilen Ayşe Irmak, Suphi Aydın ve İbrahim Oruç başta olmak üzere ağır hasta mahpusların derhal ATK’ye sevk edilerek hapishanede kalıp kalamayacaklarının tespiti, hapishanede kalamayacaklarsa derhal tahliyeleri, hapishanede kalmaları uygun görüldüğü takdirde uygun sağlık koşullarının oluşturulması ve düzenli olarak tedaviye erişimlerinin sağlanması gerekir.”