Ülkeyi demokratikleştireceği iddiasıyla Anayasa tartışmasını ortaya atan iktidar, öğretmenden sendika başkanına kadar ağzını açan kim varsa susturdu. Öğretmenlerin eylemine müdahale edildi, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Kolivar tutuklandı. Gazetemize bir hafta içinde üç kez tekzip gönderildi.

Ağzını açan susturuluyor
Fotoğraf: Twitter

Politika Servisi

İktidar seçim sürecini bir yandan yeni anayasa tartışmasıyla birlikte götürmeyi hedeflerken öbür yandan baskıyı her geçen gün artıyor. En küçük bir hak arama mücadelesi şiddetle bastırılırken eğitim emekçilerinden basına, alevi yurttaşlardan ekmek üreticilerine iktidar herkesi yargı sopasıyla susturmaya çalışıyor. Yeni anayasanın demokrasi getireceğini iddia edenlerin son birkaç gündeki uygulamaları bile ülkenin içine sürüklendiği durumu anlatmaya yetiyor.

SESİNİ ÇIKARAMAZSIN

Öğretmen eylemine polis engeli: Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için Anayasa Mahkemesi önüne gelen eğitim sendikaları üyeleri ve temsilcilerine polis müdahale etti. CHP Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz dün incelenmeye başlandı. Eğitim-Sen başta olmak üzere diğer sendikaların genel başkanları ve MYK üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği Anayasa Mahkemesi önüne geldi. Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yapmak isteyen sendika temsilcileri ve üyelerine polis müdahale etti. Sendika temsilcileri ve üyeleri gözaltına alırken, polis havaya kaldırdığı kalkanlarla basın mensuplarının görüntü almasını da engelledi.

EĞİTİMCİLERE GÖZALTI

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, Genel Mali Sekreter Hüseyin Selçuk ve Genel Özlük Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım, Eğitim-Sen MYK üyeleri Simge Yardım ve Ahmet Karagöz gözaltına alınan eğitimciler arasında yer aldı. Eğitim-Sen’den polisin saldırısı sonrası yapılan açıklamada "Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği Anayasa Mahkemesi önünde meslek nöbetinde olan MYK üyelerimiz Simge Yardım ve Ahmet Karagöz gözaltına alındı. Gözaltına alınan MYK üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır!" denildi. Öğretmenlerin yanı sıra polis basın mensuplarını da engelledi ve tartışma yaşandı. Bir polis memuru basın mensuplarına “Tamam canlı yayındasınız ama yaptığınız iş iş değil. Kısıtlama yapmıyoruz. İşinizi yapmanız için size yer gösteriyoruz” derken bir başka polis ise “Size çekim yapmayın demiyoruz. Arkadaşlarımızla polemiğe giriyorsunuz” dedi.

Öte yandan AYM, kanunla ilgili MEB ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi

Cihan Kolivar tutuklandı: Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, "Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir" sözleri üzerine gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Kolivar katıldığı televizyon programında, "Siz temel gıda maddesi sayıyorsunuz ben saymıyorum. Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor" demişti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Kolivar’ın sözleri nefret söylemidir. Milletimizi ve ekmeği aşağılayan açıklamaları hadsizliktir" ifadelerini kullandı. Kolivar’ın avukatı ise Kolivar’ın, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandığını söyledi. Öte yandan Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ı yalanlayarak Kolivar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Alevilere engel: AKP’nin düzenlediği torba yasa ile cemevlerini Kültür Bakanlığı’na bağlayan fakat ibadethane statüsü tanımayan düzenlemesini protesto etmek isteyen Alevi dernekleri önceki gün TBMM önünde basın açıklaması yapmak istedi. Alevi kurumu yöneticileri ve üyeleri polis tarafından Ankara girişinde durduruldu ve araçları çekildi. TBMM’nin önüne yürüyerek gelen yurttaşlar polis tarafından durduruldu. Muhalefet milletvekillerinin de dahil olduğu grubun açıklama yapmasına izin vermeyen polis ekipleri eyleme müdahale etti. Öte yandan Kültür Bakanlığı bünyesinde ‘Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gazetemize tekzip: Gazetemize son bir hafta içinde 3 kez tekzip geldi. Manşet haberlerimize gönderilen tekziplerde söz konusu haberler yalanlanmazken tekzip metinlerinde komik gerekçeler ortaya atıldı.