Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın gazetenin internet sitesinin performansından bahsettiği yazısı ardından sitenin aslında 3 yıl öncesinden bile az ilgi gördüğü ortaya çıktı.

Ahmet Hakan ‘süper rakamlar’ dedi, Hürriyet’in 3 yıl öncesinden bile az tıklandığı ortaya çıktı

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, geçen günlerde yazdığı yazı nedeniyle Habertürk yazarı Fatih Altaylı ile karşı karşıya gelirken Hakan’ın yazısındaki iddialara ilişkin frklı bir bilgi ortaya çıktı. Gazetenin eski dijital içerik koordinatörü Emre Kızılkaya, Hakan’ın öne sürdüğü rakamların üç yıl öncesinden bile geride olduğunu söyledi.

Journo’da yayımlanan yazısında Ahmet Hakan’ın “Dijitalde de öncüyüz: İşte süper rakamlar” başlıklı yazısındaki iddialara yer veren Kızılkaya, “Hürriyet.com.tr’nin ‘tarihi zirveyi’ yakaladığını yazan Hakan’ın iddialarını ben bir bağlama oturtmaya çalışayım. Rakamlar sahiden ‘süper’ mi, siz takdir edin” dedi.

Kızılkaya, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

Ahmet Hakan, “hürriyet.com.tr’de ayda 1.7 milyar sayfa görüntüleniyor. Geçen yılın son aylarına göre tam yüzde 70’lik bir büyüme demek bu” diyor.

Kritik ifade: “Geçen yılın son aylarına göre…”

Demirören’in gazeteyi satın almasından sonra kâğıtta tirajların nasıl dibe vurduğu, “şişirilmiş” olmakla suçlanan resmi verilerde bile kabak gibi ortada.

Bu süreçte dijitalde de erişimin hızla düştüğü, üçüncü parti platformlardan görülebiliyor. “Geçen yılın son ayları” dâhil…

Hürriyet’in dijital performansına dair detaylı sayıları ise bilmiyoruz.

Çünkü satın almadan sonra Demirören yönetiminin ilk icraatlarından biri, dijital verileri bağımsız olarak denetleyen Gemius* platformundan çıkmak olmuştu.

“Öncüyüz” diyorsanız verilerinizi tarafsız bir denetçinin izleyip açıklaması gerekir, yoksa kendi kendine yaptığınız sayımı işi bilen kimse ciddiye almaz.

Ahmet Hakan’ın bahsettiği 1.7 milyar sayfa görüntülenmesi ise -şişirilmiş bile olsa- bir başarı değil, başarısızlık.

Bunu anlamak için güncel sayılara dahi gerek yok.

Bakın, 2017’de yazmıştım: O günlerde hürriyet.com.tr’nin sayfa görüntülenme sayısı 1.8 milyardı.

Türkiye’de internete erişen insan sayısının her ay artmaya devam ettiği, üstelik koronavirüs başta olmak üzere bir dizi sıcak gündem maddesi nedeniyle habere ilginin birkaç kat arttığı bir dönemde, üç yıl öncesinin sayfa görüntülenme sayısına bile ulaşamamak aslında felaket.

Elbette, Ahmet Hakan muhtemelen işin aslını gayet iyi biliyordur (kandırılmadıysa!) ama sözlerini bir siyasetçi gibi zekice seçip “algı yönetimi” yapıyor olsa gerek.