Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı nedeniyle gözaltına alınan şüpheli, polise verdiği ilk ifadede, ‘ırkçı’ olduğunu ve Kürtleri bilinçli şekilde hedef aldığını söyledi.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi saldırısı: Saldırgan 'ırkçıyım' dedi
Fotoğraf: AA

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında Cuma günü (dün) 3 kişinin ölümü nedeniyle gözaltına alınan 69 yaşındaki Fransız zanlının polise verdiği ilk ifade ortaya çıktı.

Rapora göre, zanlı William M., ‘ırkçı’ olduğunu ve Kürtleri bilinçli olarak hedef aldığını söyledi.

France Info'nun aktardığına göre, şüpheli William M.’nin 90 yaşındaki babası, oğlunun olay günü evden çıkarken hiçbir şey söylemediğini belirterek, "kaçık" ve "deli" olarak nitelendirdiği oğlunun sessiz ve içine kapanık biri olduğunu öne sürdü.

Haberde, şüpheli William M.’nin eylemi gerçekleştirdiği silahın "evrak çantası" içinde bulunduğu aktarıldı. Çantada, iki ya da üç dolu şarjör, 45 mm kalibrelik bir fişek kutusu ve içinde en az 25 fişek bulunduğu belirtildi.

Silahın ise ABD yapımı yarı otomatik Colt 1911 olduğu ve ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'inin yakınlarında 69 yaşındaki William M.'nin silahlı saldırısı sonucu 3 kişi yaşamını yitirmişti.

Hayatını kaybeden 3 kişiden birinin ise Kürt şarkıcı Mir Perwer olduğu kaydedilmişti.

Saldırının ardından gözaltına alınan zanlının Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız olduğu belirtilmişti.

Saldırganın ayrıca daha önce de 2016 ve 2021'de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı belirtilmişti. Saldırganın bu nedenle hapse atıldığı ve bu aralık ayında hapisten çıktığı ifade edilmişti.

Fransa’da saldırıyı protesto etmek amacıyla sokağa çıkan eylemcilere polis saldırısı gerçekleşmişti.