TİP Milletvekili Ahmet Şık, kara para aklama soruşturması nedeniyle yurt dışına kaçan Sezgin Baran Korkmaz’ın yeni bir ses kaydını yayınladı. İsim vermeden Sezgin Baran Korkmaz’ın AKP’li bir isimle konuştuğunu belirten Şık, kayıtta Korkmaz’ın “10 milyon avronun kimin için istenildiğini açıkça söylediğini” belirtti. Kayıtta isimleri geçen Veyis Ateş ve Avukat Cesim Parlak, açıklama yaptı.

Ahmet Şık, Sezgin Baran Korkmaz’ın yeni ses kaydını yayınladı: '10 milyon avroyu kimin istediğini telaffuz ediyor!'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması ardından yurt dışına çıkan ve Avusturya’da, ABD ve Türkiye’nin talepleriyle tutuklanan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın, AKP içinden biri ile yaptığını belirttiği telefon görüşmelerinden bir ses kaydı paylaştı. Şık, “Kayıtta 10 milyon avronun kimin için istenildiğinin açıkça söylendiğini” belirtti.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in 2021 Mayıs’ında yayınladığı videolar ile gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, yurt dışına kaçtıktan sonra ülkeye dönebilmesi için kendisinden bir kısım taleplerde bulunulduğunu öne sürmüştü. Korkmaz, o dönem Habertürk’te çalışan Veyis Ateş’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü ve kendisinden 10 milyon avro istediğini belirtmişti. Ateş iddiayı reddetmiş, ancak daha sonra ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Veyis Ateş’in 10 milyon avro istediği ses kaydını paylaşan Ahmet Şık, bugün de söz konusu paranın kim adına istendiğine işaret eden bir ses kaydı daha paylaştı.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, ses kaydını paylaşmadan önce Twitter hesabından İçişleri Bakanı Soylu’nun daha önce yaptığı konuşmayı aktararak, şunları kaydetti: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aşağıdaki videoda şöyle diyor: “Lütfen şunu aklınızdan çıkarmayın. Devlet bir memuruyla açıp sizden para istemez…Bir polis telefon açıp sizden para istemez. Sizin bir dosyanızın kapatılması için sizle temas kurmaz…Böyle bir yöntemimiz yok bizim.”

AHMET ŞIK: BİRKAÇ GÖRÜŞMENİN KAYDI

“Şimdi Sezgin Baran Korkmaz’a ait bir ses kaydı paylaşacağım. Bakalım devlet bir memuruyla para istiyor muymuş, birilerinin dosyasının kapatılması için temas kuruyor muymuş siz karar verin. Sezgin Baran Korkmaz, 2021 Haziran ayında ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanmadan önce AKP içinden birisine başına neler geldiğini anlatıp yardım istediği birkaç telefon görüşmesi yapar.

Dinleyecekleriniz kayda alınan bu birkaç telefon görüşmesinin bir araya getirildiği bir ses kaydı. İçeriğinde anlatılanlar daha önce de kamuoyunun gündemine gelmişti. Ama burada kendisinden 10 milyon euroyu kimi istediğini ismiyle telaffuz ediyor.”

‘HADİ HAKİM BENİ TUTUKLAYABİLİRSE TUTUKLASIN’

Söz konusu ses kaydına göre Korkmaz, kayıtta konuşmasına yer verilmeyen görüştüğü kişiye yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

Eşim oradan çıkarsa, onun pasaportunu iptal etmişti Soylu. Ben mahkeme kararıyla şey yaptım cuma günü karar aldırdım yani. Uygularlarsa çıkacak. Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma verdi yani. Cesim Parlak, o bana söyledi. "Buna güvenebilirsin, konuşabilirsin" dedi. Ben de "Tamam" dedim. Döndüm, aradım konuştum. Sonra bana bu şekide söyledi. Ben de "Yok kardeş. Ben bu, bu şeklide kimseye para ödemem" dedim. "Allah büyük, gün gelince herkes hukuk önünde hesap verecek" dedim. Kapattım. Bu kadar.

Gökhan'ın haberi var. Ben dedim ki, "Ben bunu yapacağım. Yarın atlarım arabaya" dedim. Pazartesi günü bir şey olmazsa atlarım. Hiç problem yok, gelirim mahkemeye. Mahkemeye gelmeden önce avukatlarım önceden her şeyi hazırlar. Bütün ifadelerimi, ses kayıtlarını hepsini hazırlar. Hadi hakim beni tutuklayabilirse tutuklasın.

Çok basit. Hakim beni tutuklayabilirse tutuklamak isteyebilirler. Ama ben diyeceğim ki hiç problem yok. Hakim beni tutuklayabilirse tutuklasın. Hiç problem yok, beni tutuklayın. Ama ben tutuklandığım an benim avukatlarım kapının önünde bekliyor. Herkes diyecek ki buradan tutuklandı ama bir de suç duyurusunda bulunmak istiyoruz bunlar hakkında.

‘BANA SADECE ‘BARAN BİRAZ BEKLE’ DİYORLAR’

Sadece “Biraz bekle Baran n'olur. Son birkaç gün bekle. Son birkaç gün, birkaç gün bekle” diyorlar bana. Tabi tabi onu öyle söylüyorlar "Birkaç gün bekle birkaç gün bekle döneceksin" diyorlar. En yukarıdakiler söylüyor belki. Bana bunu kolay, bugüne kadar hiç söylemedi.

Avukat Cesim Parlak (Bir dönem Korkmaz’ın avukatı) yok mu o beni aradı. Tamam.

VEYİS ATEŞ’LE GÖRÜŞME

Şimdi bu beni aradı "Ya bu Veyis Ateş benim arkadaşım" dedi. "Önemli Baran" dedi. "Bir konuda sana yardımcı olmak istiyor" dedi.

Operasyon çekilirken adamları rehin tutmuşlar içerde ya. Rehin tutmuş. Diyor ki "Parayı verirsen böyle olacak" diyor düşün.

‘SÜLEYMAN BEYE VERDİĞİN SÖZÜ TUT, BORCU SİL’

Kardeşim dedi. Ben gittim Süleyman Soylu'nun şu anda yerinden çıktım" dedi tamam. "Tarih belirttim" dedi. "Süleyman beyle konuştum tamam. Bu Süleyman beyin dışında bir de klik var" dedi. "O kilği çözmemiz lazım.

Nasıl çözeriz, dedim. Bir kere Süleyman beye vermiş olduğun sözü tut borcu sil. Tamam ok. "İkincisi ne olacak?" dedim. "İkincisi 10 milyon euro" dedi tamam. "10 milyon euro verdiğin zaman dedi kahraman gibi döneceksin Türkiye'ye." Bütün o medya, algı malgı işte o ekiple paylaşacaklar. Soylu'nun ekibiyle tamam. Ben de dedim ki "Tamam abi ben 10 milyon euro vereyim. Sana göndereyim tamam.

‘HAKEM BENİM’

Dedim ki "Abi ben bu 10 milyon euroyu vereyim de sana" dedim "Ya bu 10 milyon euroyu verdik de adamlar bu işi yapmadı". "Yok" dedi. "Ben hakemim" dedi burada. "Ben o tasarrufu alıyorum hakem benim" dedi tamam. Peki dedim. Sen hakemsin o tasarrufu alıyorsun kabul.

VEYİS ATEŞ VE CESİM PARLAK’TAN AÇIKLAMA

Ses kaydında kimin kiminle konuştuğunun belli olmaması üzerine Odatv, Ahmet Şık'a bu konuyu sordu.

Ahmet Şık, bu soruya "Yazacak olsam kendim yazardım" diye yanıt verdi.

Odatv daha sonra yayınlanan ses kaydında adı geçen isimler Veyis Ateş ve Cesim Parlak'a ulaştı.

Veyis Ateş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bir şeyler söyleniyor. Karşısında konuşan kim. Halk TV'de her şeyi söyledim. Muhattap kim, orada birileri konuşuyor. Ciddiye aldığım, karşılık vermeyi planladığım bir şey değil. Ahmet Şık bir şeyler paylaşmış yine her zamanki gibi.

Bu birleşimler meselesiyle daha önce de karşılaştık. Bu birleşimlerin tamamı nerede. Kim ne soruyor. Burada hangi bağlamda kime söylenen cevaplar bunlar. Ben 10 milyon euro istemişim. Daha önce de iddia edildi. Yapılan iddialarda olduğu gibi.

Ahmet Şık'a birileri ilham veriyor herhalde. Ara ara çıkıp paylaşıyor. Bunlarla ilgili söylenecek çok şey yok. Yayınlayan istediği şeyi yayınlayabilir.”

"Cesim Parlak ile görüştünüz mü, onun da ismi geçiyor?" sorusuna ise Veyis Ateş, "O da beni aradı. Ben de şimdi gördüm dedim. Cesim beni de onu da tanıyan adamdır. Bu meseleyle alakası yoktur." diye yanıt verdi.

Ses kaydında ismi geçen bir diğer isim olan Avukat Cesim Parlak ise yaptığı açıklamada, "Sezgin Baran Korkmaz ve Veyis Ateş’in avukatlığını yaptım. İkisini de tanırım. Ben bu konuda taraf değilim. İkisi hakkında beyanda bulunmam meslek ilkelerine aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

SBK soruşturması, ABD'de Utah Federal Savcılığı'nın mahkemeye başvurarak, iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmesiyle başlamıştı. ‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesi'ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının SBK eliyle Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmıştı. İki kardeş de mahkeme süresince şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye'de de dava açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından geçen yıl 29 Aralık'ta operasyon düzenlenmişti. Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın ise operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış olması, 'önceden kaçması için bilgilendirildi mi?' sorusunu gündeme getirmişti.

Sedat Peker, 5 Aralık’ta yurtdışına çıkmadan bir gün önce Soylu’nun SBK’yi bakanlığa çağırdığını söylemiş, “Bana kaç dediğin gibi Korkmaz’a da dedin” ithamında bulunmuştu.

Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde CHP milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine Soylu şunları söylemişti:

"Daha ötesini söyleyeyim, bir şey yaptık, devletin bütün kurumlarıyla beraber… Aklınızın yetmediği şudur: Türkiye uluslararası bir operasyona gelirken, devletin bütün kurumlarıyla yukarıdan aşağıya öyle bir karar aldık, meselenin içerisine öyle bir daldık ki Amerika’yı da açığa düşürdük, bize kumpas kuranları da açığa düşürdük."