Google Play Store
App Store

Ahmet Ümit kimdir sorusu Ahmet Ümit'in hayatı, siyasi görüşü ve eserlerini merak eden edebiyatseverlerin gündeminde. Türk edebiyatının değerli kalemlerinden biri olan Ahmet Ümit'in bugüne kadar yayımlanmış 30 adet kitabı bulunmaktadır. Peki, siyasi görüşü, eserleri ve açıklamalarıyla ülkenin aydınlık insanlarının beğenisini ve saygısını kazanan yazar Ahmet Ümit kimdir? Ahmet Ümit'in hayatı, politik duruşu ve eserleri nelerdir? İşte Ahmet Ümit'in hayatı, siyasi görüşü ve eserleri!

Ahmet Ümit kimdir? Ahmet Ümit kitapları neler? Ahmet Ümit'in hayatı, siyasi görüşü ve eserleri

Ahmet Ümit kimdir sorusu usta edebiyatçı Ahmet Ümit'in hayatı, siyasi görüşü ve eserlerini öğrenmek isteyen çok sayıda yurttaşın gündeminde. Şuanda 64 yaşında olan ve Gaziantepli olan Ahmet Ümit'in çizgi romanlarıyla birlikte 30 kitabı bulunmaktadır. Peki, Ahmet Ümit kimdir? İşte Ahmet Ümit'in hayatı, siyasi görüşü ve eserleri!

AHMET ÜMİT KİMDİR?

Ahmet Ümit, 30 Eylül 1960'ta 7 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak Gaziantep'te dünyaya geldi. 5 abisi, 1 ablası vardı. Ahmet Ümit'in babasının adı Mehmet, annesinin adı Fatma'dır. Dedesi kilimciydi. Babası ile dedesi kilim satarlardı. Annesi ise terziydi. Büyük büyük babası 1. Dünya Savaşı'nda Kars Sarıkamış'ta donarak yaşamını yitirmiştir.

AHMET ÜMİT'İN SİYASİ GÖRÜŞÜ

18 yaşına kadar Gaziantep'te yaşayan Ahmet Ümit, 14 yaşından itibaren sol-sosyalist görüşleri benimsedi. 1970'li yılların siyasi ikliminde aktif olarak yer aldı. Siyasi görüşleri nedeniyle Lise 3'te 24 arkadaşıyla okuldan uzaklaştırıldı. Gaziantep'te okuyamaz denerek sürgün edildiler. Ahmet Ümit, Diyarbakır Ergani'de lise eğitimini tamamlamak zorunda kaldı.

Üniversiteyi 1979 yılında kazandı. İstanbul'a ilk geldiğinde Bakırköy Cennet Mahallesi'nde bir öğrenci evinde kaldı. Marmara Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi bölümünde okudu.

'TESADÜFEN HAYATTAYIM'

Ahmet Ümit, 1970'li yılların sert politik ikliminde Bakırköy Halkevi önünde patlayan bir bombalı saldırıda 3 arkadaşını kaybetti. Kendisi ise şans eseri bir şey almak için masadan kalkmıştı. Büfeden bir şey almaya gitmişti. Bomba, Ahmet Ümit gittiği sırada patladı. Ahmet ümit, bu durumu, 'şans eseri hayattayım' şeklinde ifade eder.

Ahmet Ümit'in aktarımına göre, 1970'lerde 1 kere vurulmuştur. 2 kere polis kendisini 'öldü' diye bırakmıştır.

1980 darbesine karşı durdu, 1982 darbe anayasına hayır kampanyasına katıldı. Ahmet Ümit solcu mu sorusuna verilecek yanıt 'kesinlikle evet'tir.

AHMET ÜMİT'İN MOSKOVA DENEYİMİ

1983 yılında üniversiteyi bitiren yazar Ahmet Ümit, Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1985’te Moskova’ya gönderildi. Şair Nazım Hikmet de Moskova'da yaşamıştı ve komünizmin başkenti Moskova'ya gitmek onu heyecanlandırıyordu. Sahte pasaportla Moskova'ya gitti ve burada Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitim gördü. Buna karşın Ahmet Ümit, hayallerindeki komünizmin burada var olmadığını ifade eder. Ahmet Ümit, Rusya'da insanların tekdüze ve mutsuz olduklarını görmüştü. Hayat çok ucuz fakat hayat kalitesi çok düşüktü.

Ahmet Ümit, Moskova'daki deneyimleriyle birlikte yazar olmaya karar verdi. Aktif siyasetin içinde olmanın fikirlerini sınırlandırdığını düşündü. Fikirlerini yazarak daha geniş kitlelere ulaştırabilirdi.

Ahmet Ümit'in ilk hikayesi, 1985 yılında Prag'da çıkan ve 40 dilde yayınlananan 'Barış ve Sosyalizm Sorunları' adlı dergide yayınlandı. Romanının yayınlanması, Ahmet Ümit'i yazar olma konusunda oldukça motive etti ve yazarlık kariyerine ciddi oranda yön verdi.

AHMET ÜMİT'İN ÇIKARDIĞI İLK DERGİ

1989 yılında ilk şiir kitabı olan Sokağın Zulası yayınlandı. Moskova'da melankoliden kurtulmak için şiire yöneldiğini söyler.

Ahmet Ümit'in ilk romanı 1992 yılında yayınlanan Çıplak Ayaklı Gece'dir.

AHMET ÜMİT NEDEN POLİSİYE ROMAN YAZIYOR?

Ahmet Ümit, Türkiye'nin politik iklimi nedeniyle 14 yaşından 30 yaşına kadar adrenalin içinde bir yaşama sahip olduğunu söyler. Bu yüzden farkında olmadan kalemi polisiye romanlara gitmektedir. Ali Taygun bunu görür ve 'Ahmet sen bundan sonra polisiye roman yazıyorsun' der. Böylece Ahmet Ümit polisiye roman yazmaya yönelir.

1990 yılında Yine Hişt adlı kültür-sanat dergisini çıkaran Ahmet Ümit'in şiirleri ve yazıları Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gibi gazetelerde yayınlandı.

1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece'yi çıkardı. Eseri aynı yıl Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü'nü aldı.

MASAL MASAL İÇİNDE: AHMET ÜMİT'İN ANNESİNİN HİKAYELERİ

1996 yılında çıkardığı Masal Masal İçinde kitabıi Ahmet Ümit'in annesi Fatma Hanım'ın kendisine ve çıraklarına anlattığı masallardan oluşur. Ahmet Ümit, Masal Masal İçinde kitabını kendisi için en önemli kitap olarak görür. Annesi artık yoktur ama annesinin anlattığı hikayeler Rusya'da, Kore'de Makedonya'da ve arap ülkelerinde çocuklar okumaya devam ediyorlar.

1996 yılında çıkardığı ilk politiye romanı Sis ve Gece adlı romanı Yunanistan'da çevrildi. Böylece ilk defa bir Türk romancının eseri, polisiye roman dalında yurtdışında çevrilmiş oldu. Ahmet Ümit, Sis ve Gece romanının büyük yankı uyandırdığını, ama çok az sattığını söyler. Kitapları sürekli yazdıkça yıldan yıla daha çok ilgi görmüştür.

İLK YÜKSEK RAKAM: İSTANBUL HATIRASI 100 BİN ADET BASILDI

2010 yılında Everest Yayınları'ndan çıkan İstanbul Hatırası kitabı 100 bin adet basıldı. Bu rakam, Ahmet Ümit'in o güne kadar gördüğü en yüksek rakamdı ve sonraki yıllarda bu rakamlar gittikçe artacaktı. Ahmet Ümit'in en çok satan kitapları İstanbul Hatırası, Beyoğlu'nun En Güzel Abisi, Masal Masal İçinde, Kayıp Tanrılar Ülkesi ve Bab'ı Esrar'dır.

34 farklı dilde 100'ün üzerinde kitabı yayınlandı.

Oldukça üretken olan yazar Ahmet Ümit, sayısız eseri kaleme alarak okuyucularıyla buluştu ve buluşmaya devam ediyor.

2019 yılında vizyona giren Merhaba Güzel Vatanım filminin senaristiliğini yaptı. Ahmet Ümit'in film olan kitapları Sis ve Gece, Bir Ses Böler Geceyi, Komiser Nevzat, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Çalınan Ceset ve Karanlıkta Koşanlar'dır.

Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilen Ahmet Ümit'in tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

UMUTLU DEĞİLİM AMA VAZGEÇMEYECEĞİMYazar Ahmet Ümit, 2016'da BirGün'den Erk Acarer'e verdiği röportajda, sola desteğini şöyle açıkladı: “Sola destek vermeye ve yazarak model olmaya çalışıyorum. Nâzım’ları, Sabahattin Ali’leri düşünüyorum. Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Arif ve Kemal Tahir’lerin yaşadıkları bizden farklı değildi. Gerçekten korkunçtu. Nâzım’ı 13 yıl yok yere cezaevinde tuttular. Ama her şeye rağmen onlar, bu tarihe damga vurdular, silinmeleri mümkün olmadı ve ülkeyi değiştirdiler. İnanılmaz bir şey. Bizim de böyle bir seçeneğimiz var. Bugünden yarına olmasa da rüzgâr değişir, hayat değişir. Dünya tarihi karşısında bizim hayatımız hiçbir şey değil. Evet, umutlu değilim ama uğraşmaktan, vazgeçmemekten ve mücadeleden yanayım. Louis Althusser’in söylediği gibi; gelecek uzun sürer…”

'ESKİ SOLCU MUSUNUZ' SORUSUNA AHMET ÜMİT'İN CEVABI

Yazar Ahmet Ümit, soldan asla vazgeçmeyen bir yazar olarak dikkat çekmektedir. 2022 yılında katıldığı bir televizyon programında kendisine sorulan 'eski solcu musunuz' sorusuna "Eski solcuyum ve yeni solcuyum. Her zaman solcuyum" cevabını vermiştir.

SAĞ-SOL DİYE BİR ŞEY KALDI MI SORUSUNA VERDİĞİ CEVAP: EVET KALDI

Ahmet Ümit, solcu düşüncelerini anaakım televizyon programlarında söylemekten çekinmemesiyle biliniyor. Yine katıldığı bir televizyon programında sunucunun kendisine 'sağ-sol diye bir şey kaldı mı' sorusuna verdiği cevap yine dikkat çekicidir: "Evet kaldı. Bugün ezilenlerin yanında olan insanlar solcudur. Birilerinden çıkar sağlamaya çalışan insanlar ise sağcıdır."

AHMET ÜMİT'İN ESERLERİ

Ahmet Ümit'in çizgi romanlarıyla birlikte 30 kitabı bulunmaktadır. Ekim 2024'te bu sayının 31'e çıkması bekleniyor. Ahmet Ümit'in kitapları şunlardır:

  • 1989: Sokağın Zulası
  • 1992: Çıplak Ayaklıydı Gece
  • 1994: Bir Ses Böler Geceyi
  • 1995: Masal Masal İçinde
  • 1996: Sis ve Gece
  • 1999: Agatha'nın Anahtarı
  • 1998: Kar Kokusu
  • 2000: Patasana
  • 2002: Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
  • 2002: Kukla
  • 2003: Beyoğlu Rapsodisi
  • 2004: Aşk Köpekliktir
  • 2005: Başkomser Nevzat: Çiçekçinin Ölümü
  • 2005: Başkomser Nevzat 2: Tapınak Fahişeleri
  • 2006: Kavim
  • 2006: Ninatta'nın Bileziği
  • 2007: İnsan Ruhunun Haritası
  • 2008: Olmayan Ülke
  • 2008: Bab-ı Esrar
  • 2010: İstanbul Hatırası
  • 2011: Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?
  • 2012: Sultanı Öldürmek
  • 2013: Beyoğlu'nun En Güzel Abisi
  • 2015: Elveda Güzel Vatanım
  • 2018: Kırlangıç Çığlığı
  • 2019: Aşkımız Eski Bir Roman
  • 2021: Kayıp Tanrılar Ülkesi
  • 2022: Bir Aşk Masalı
  • 2023: Kayıp Tanrılar Ülkesi

Ahmet Ümit son kitabını da tamamladığını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Kitabın Ekim 2024'te raflarda yerini alması bekleniyor.

AHMET ÜMİT'İN SOSYAL MEDYA HESAPLARI

Yazar Ahmet Ümit'in sosyal medya hesapları şöyle:

Facebook - Instagram - Twitter