İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Zeki Üçok ve röportaj verdiği Cumhuriyet gazetesi yazarları Barış Terkoğlu ile Barış Pehlivan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanarak, kamu görevlilerine hakaret ettikleri gerekçesiyle ‘siyasi yasak’ talep edildi.

Ahmet Zeki Üçok, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan için siyasi yasak talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Zeki Üçok ve röportaj verdiği Cumhuriyet gazetesi yazarları Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu hakkında savcılıkça iddianame hazırlanarak ‘siyasi yasak’ cezası istedi.

Cumhuriyet’ten Rıfat Kırcı’nın haberine göre, iddianamede Savunma Bakan Yardımcıları Muhsin Dere, Şuay Alpay, Alpaslan Kavaklıoğlu, Yunus Emre Karaosmanoğlu müşteki olarak yer aldı.

İddianamede, Barış Pehlivan için istenen cezada 'Onlar oldu şerefli, biz olduk şerefsiz', 'Telefondaki örgüt lideri' ve 'Sen misin Erdoğan'ı dinleyen' başlıklı yazılar delil olarak gösterildi.

Yazılarda, 'Savunma Bakan Yardımcıları Şuay Alpay ve Alpaslan Kavaklıoğlu'nun FETÖ ile bağlantılı oldukları' belirtildi.

Barış Terkoğlu'nun, Ahmet Zeki Üçok ile yaptığı "Biri Bylokçu diğeri işbirlikçi" başlıklı röportajda, Üçok, Savunma Bakan Yardımcıları Muhsin Dere ve Yunus Emre Karaosmanoğlu hakkında 'ajanlık' iddiasında bulunuldu. Buna göre Karaosmanoğlu, FETÖ aracılığıyla ABD'ye bilgi veriyordu.

Terkoğlu'nun "Alışmak görmekten daha kolaydır" yazısı da iddianamede yer aldı. Bu yazıda da Ahmet Zeki Üçok'un ifadelerine yer verilerek müştekiler hakkında 'FETÖ bağlantısı' iddia ediliyor.

ŞÜPHELİLER HAKKINDA GÜVENLİK TEDBİRLERİ TALEP EDİLDİ

İddianamede Pehlivan'ın "Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile kamu görevlisine karşı görevinden dolayı zincirleme şekilde alanen hakaret", "Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alnen hakaret", ve "Zincirleme şekilde iftira" suçlarını işlediği belirtildi.

Terkoğlu'nun kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve zincirleme iftira suçlarını işlediği, Ahmet Zeki Üçok'un ise kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlarını işlediği iddianamede belirtilerek, şüphelilerin hakaret ve iftira suçlarından cezalandırılması istendi.

Ayrıca şüpheliler hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen güvenlik tedbirlerinin ayrı ayrı uygulanması talep edildi.

Bu madde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza ile aynı kapsamda yer alıyor. Bu ceza 'siyasi yasak' anlamına da geliyor.

“SİYASİ YASAK CEHENNEMİNE ÇEVRİLMEK İSTENİYOR”

Avukat Celal Ülgen konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyet'ini siyasi yasaklılar cehennemine çevirmek istiyorlar. Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın öteden beri Ahmet Zeki Üçok'a husumeti olduğunu biliyoruz. Bu kez Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun yaptığı haberler nedeniyle de Ahmet Zeki Üçok'un sorumlu tutulduğunu ve bu çerçevede Cumhuriyet Savcısının TCK 53'üncü madde kapsamında mahkumiyet süresi kadar siyasi yasak istediğini görmekteyiz. Bu davadan sayın Hulusi Akar'ın ve iktidarın kendisine yarayacak bir ekmek çıkaramayacağını düşünmekteyim. Ahmet Zeki Üçok'un bu konuda savunmasını ben hazırlayacağım. İleriki aşamalarda, gelişmelerden haberdar edeceğim. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile de kısa zamanda bir görüşme yaparak bu tünelden nasıl çıkacağımızın yöntemini konuşacağız.”