AİHM’de kritik Demirtaş randevusu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması nedeniyle hak ihlaline uğradığına yönelik başvurusunu yarın görüşerek karara bağlayacak. 4 Kasım 2016’da gözaltına alınan ve aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevine gönderilen Selahattin Demirtaş’ın soruşturma dosyalarından bir dosya hariç, geri kalanları tek davada birleştirildi. Demirtaş’ın tutukluluğuna yapılan itirazlar önce yerel mahkeme tarafından reddedildi. Ardından Anayasa Mahkemesi’nin kapısını çalan avukatların tahliye talebine Yüksek Mahkeme tarafından yanıt verilmedi. İç hukuk yollarını bu şekilde tüketen avukatların AİHM’e yaptığı başvuru yarın Büyük Daire’de karara bağlanacak. Kritik yargılama öncesinde HDP Dış İlişkiler Komisyonu ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin yapılacağı Strasburg’a gitti.

HDP’DEN ÜST DÜZEY HEYET

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyet, Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu ve Avrupa Parlamentosundaki siyasi parti grupları ile görüşmeler gerçekleştiriyor.

Sezgin Tanrıkulu da kritik yargılama öncesinde Strazburg’a gitti. Tanrıkulu, bugün Avrupa Konseyi İnsan Hakları Dairesi Genel Müdürü Christos Giakoumopoulos ve Venedik Komisyonu Başkanı President Buquicchio ile görüşecek. Tanrıkulu, Demirtaş’ın duruşmasını da takip edecek.

AİHM’in hak ihlali kararı vermesini bekleyen Demirtaş’ın avukatları, bu kararın uygulanmaması ve Demirtaş’ın tahliye edilmemesi durumunda Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden çıkarılabileceği uyarısında bulundu.