AİHM, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınıp tutuklanan 427 hakim ve savcıyla alakalı kararını açıkladı.

AİHM'den 15 Temmuz sonrası 400'den fazla yargıcın gözaltına alınmasına ilişkin karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM), 15 Temmuz sonrası gözaltına alınıp tutuklanan ve bu nedenle ihraç edilen 427 hakim ve savcıyla ilgili davada Türkiye aleyhine karar verdi.

Türkiye'yi kınayan AİHM, 427 hakim ve savcıya ayrı ayrı 5000 euro tazminat ödenmesine hükmetti. Bu da toplam 29 milyon 890 bin lira tazminat ödenmesi anlamına geliyor.

Aralarında eski Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de olduğu 427 hakim ve savcının açtığı davalarla ilgili AİHM kararının ana hatları şöyle:

► Hakim ve savcılar, suçüstü halleri hariç, kanunla belirlenmiş özel bir usul ile görevden uzaklaştırılabilirken bu yol izlenmedi.

► Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin 1'inci bendi ihlal edildi.

► Davacıların her birine 5 bin euro manevi tazminat ve mahkeme masrafı ödenecek.

Davacıları 'FETÖ/PDY üyesi' oldukları gerekçesiyle 667 sayılı KHK ile görevden alan Ankara'nın 'örgüt bağlantılı olmaları üzerinden suçüstü hali' tezi AİHM'de kabul görmedi.

AİHM gündeminde 15 Temmuz sonrası görevlerinden uzaklaştırılan hakim ve savcılar dahil devlet memurlarına dair yaklaşık 5 bin dava başvurusu daha bulunuyor.