AİHM’nin, Yüksekdağ kararı 8 Kasım’da
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve diğer tutuklanan milletvekilleri hakkında kararını 8 Kasım’da açıklayacak.

AİHM, halen bir kısmı cezaevinde bulunan milletvekillerinin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir’e yaptığı bildirimde, sözkonusu kararların 8 Kasım’da açıklanacağını bildirdi. AİHM Büyük Daire, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başvurusu ile birleşen diğer milletvekillerinin dosyasında sadece Demirtaş kararını Aralık 2020’de açıklamıştı. 8 Kasım’da, 4 Kasım 2016’da yapılan operasyonun ardından tutuklanan diğer HDP’li milletvekilleriyle ilgili kararını açıklayacak AİHM’nin bildirimine dair konuşan avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Zaten gerek büyük daire gerekse akabinde 40 milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair AİHM, verdiği ihlal kararları doğrultusunda karar verecek. Siyasi sebeplerle tutuklama yasağı, hukuka aykırı tutukluluk, ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme hakkının ihlali ile seçilme hakkının ihlali gerekçeleriyle yaptığımız başvurularda AİHM‘nin benzer kararlar vereceği açık. Aradan geçen zaman içinde yaşanan bu kadar hukuk gaspı bir kez daha yeni kararlarla açığa çıkmış olacak” dedi.

4 Kasım 2016’da ilk olarak dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gözaltına alındı. Aynı gece gözaltına alınan Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Selma Irmak, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Nihat Akdoğan ve Nursel Aydoğan, daha sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Sonrasında devam eden operasyonlarda, 11 Aralık 2016 tarihinde HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve milletvekili Besime Konca, Meclis çıkışında gözaltına alınarak tutuklandı. HDP’li Burcu Çelik Özkan ise 19 Nisan 2017’de Muş’ta tutuklanmıştı.