AİHM, Suriyeli mültecinin sınır dışı edilmesinde Türkiye'yi haksız buldu: 12 bin euro tazminat ödenecek
AİHM, Suriye vatandaşı bir kişinin Türkiye'den 'zorla' sınır dışı edilmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Ankara'yı 12 bin 259 euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Suriye vatandaşı bir kişinin Türkiye'de geçerli oturma izni olmasına rağmen Türkiye makamları tarafından 'zorla kendi ülkesine sınır dışı edilmesi' konusunda Ankara'nın hak ihlalinde bulunduğuna hükmetti.
Euronews'te yer alan habere göre; mahkeme, Türkiye'yi 9,759 euro manevi tazminata ve 2,500 euro da masraflar olmak üzere Akkad'a 12 bin 259 euro ödenmesine karar verdi.
'ZORLA VE HUKUKA AYKIRI OLARAK SINIR DIŞI EDİLDİ'
Muhammad Fawzi Akkad isimli Suriye vatandaşının 2018'de Türkiye'de geçerli bir ikamet iznine sahip olduğu ve kendisine "geçici koruma" statüsü verildiği belirtilen kararda, şahsın Yunanistan'a geçmeye çalıştığı sırada Meriç Nehri yakınlarında gözaltına alındığı belirtildi. Akkad'ın daha sonra “gönüllü geri dönüş” adı altında Türkiye makamları tarafından Suriye'ye "zorla ve hukuka aykırı" olarak sınır dışı edildiği bildirildi. Mahkeme, "Geçerli ikamet iznine sahip bir Suriye vatandaşının zorla geri gönderilmesi Türk hukukunu ihlal etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Akkad'ın başvurusunu değerlendirdiğini ve oy birliği ile bu süreçte hak ihlallerinin yaşandığı belirtilen mahkeme, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesinin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı) iki ihlali yaşandı. Bunlar; şahsın Suriye'ye gönderilmesi nedeniyle ve (2) şahsın Edirne'den Hatay'a nakli sırasında kelepçelenmesi" kararına vardığını aktardı.
'AŞAĞILAYICI MUAMELEDE BULUNULDU'
"Mahkeme, şahsın Suriye'de 3. maddeye aykırı bir muameleye maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna ve Türkiye makamlarının gerçekleri bilerek kendisini Sözleşme'ye aykırı bir muamele riskine maruz bıraktığına inanmak için önemli gerekçeler gösterildiğine karar vermiştir" denilen açıklamanın devamında, "Mahkeme ayrıca, şahsın yaklaşık 20 saat süren otobüs yolculuğu sırasında diğer Suriyelilerle birlikte kelepçelenmesinin aşağılayıcı muamele anlamına geldiğine karar vermiştir" değerlendirmesinde bulundu.