Musa Anter cinayetinden 14 yıl sonra AİHM Türkiye'yi, Musa Anter'in tehdit edildiğini bilmesine rağmen yaşamını koruma zorunluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle suçlu buldu ve tazminat ödemeye mahkûm etti

Türkiye 14 yıl sonra Musa Anter cinayetinde suçlu bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır'da öldürülen Musa Anter davasında Türkiye'yi suçlu buldu. Türkiye, Anter davasında 25 bin euro manevi ve 3 bin 500 euro mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi.

Diyarbakır'da çağrıldığı bir konferans öncesinde 1992 yılında "faili meçhul" cinayetle öldürülen Musa Anter'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde süren dava sona erdi. Kapatılan HEP'in kurucularından Kürt aydını Musa Anter'in üç çocuğu tarafından AİHM'e taşınan davada Türkiye suçlu bulundu. AİHM, davada Türkiye'nin Musa Anter'in tehdit edildiğini bilmesine rağmen yaşamını koruma zorunluluklarını yerine getirmediğine hükmederken, ölümünden sonra da etkili bir soruşturma yürütmediğini kaydetti.

Ancak Anter'in devlet memurları tarafından "yargısız infaz" edildiğini kanıtlayacak somut bir olgu olmadığına karar verdi. Türkiye, Anter davasında 25 bin euro manevi ve 3 bin 500 euro mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi. AİHM'in kararını değerlendiren Musa Anter'in İsveç'te yaşayan oğlu Anter Anter ise 15 yıl aradan sonra davanın Türkiye aleyhinde sonuçlanmasından memnun olduğunu söyledi. Anter Anter, "AİHM sadece babamın yaşamını koruma zorunluluklarını yerine getirmediğinden dolayı karar vermesini kabul etmiyoruz. Türkiye yargısız infaz yapmıştır. Bunu Ab-dülkadir Aygan ve bazı devlet yeddlileri itiraf etmişti. Türkiye cinayetten suçlu bulunmalıydı. Ortada bir cinayet var. Mahkum edip, para verilip suç ortadan kalkmamalı. Suçlular cezalandırılmalı. Böyle parayla örtbas etme gibi bir yaklaşım kabul edilemez. Bu yalnız benim babam için geçerli değil. Babamın cinayetinde Abdulkadir Aygan'ın anlatımları ortada ama hala suçlular ortada geziyor" dedi.

Musa Anter ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davada Türkiye geçen yıl dostane çözüm çağrısı yaparak Anter'in ailesine 15 bin Euro tazminat önermiş ancak aile bu talebi reddetmişti.