Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin, Almanya'nın Die Welt Gazetesi muhabiri İlker Deniz Yücel ve Nazlı Ilıcak hakkındaki karar itiraz eden Türk makamlarının itirazlarını reddetti.

AİHM, Türkiye’nin Deniz Yücel ve Nazlı Ilıcak kararlarına itirazını reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz başvurularını değerlendiren kurulu, Almanya’da Die Welt gazetesine çalışan İlker Deniz Yücel’in açtığı davada Türkiye’ye verilen mahkumiyet kararına yapılan itirazı kabul etmedi. Kurul, AİHM’in Nazlı Ilıcak'ın yaptığı başvuruda da Türkiye aleyhine verilen karara yapılan itirazı reddetti.

Euronewst'te yer alan habere göre, AİHM’in 5 yargıçtan oluşan kurulunun, iki temyiz bavurusunu reddetmesiyle daha önce ilgili daireler tarafından Yüzel ve Ilıcak için alınan kararlar böylelikle onanmış oldu.

AİHM’İN YÜCEL VE ILICAK KARARI

AİHM, bu yıl 25 Ocak’ta aldığı kararda, Yücel’in 2017 yılında yaptığı başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvenlik ve özgürlükle ilgili 5. maddesinin 1. ve 5 fıkralarıyla, ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. Maddesini ihlal ettiğini hükmetmişti. AİHM gerekçeli kararında, Yücel’in suç işlediğinden şüphelenmek için “makul bir neden olmadan” gözaltına alınarak duruşma öncesi tutuklu kaldığı ifade edilmişti.

Türkiye’nin, karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Yücel'e 13 bin 300 euro tazminat ödemesine karar verilmişti.

Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmış; "terör örgütü propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevkedildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı.

TÜRKİYE, NAZLI ILICAK'A 16 EURO TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, 14 Aralık 2021’de aldığı kararda Nazlı Ilıcak'ın ifade hürriyetinin ihlal edildiğine hükmederek, Türkiye'yi haksız bulmuş ve Ankara’yı 16 bin euro para cezasına çarptırmıştı.

Gazeteci Ilıcak’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin güvenlik ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1 fıkrası ile ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Gerekçeli kararda, “Ilıcak'ın terör örgütüne üye olma veya hükümeti devirmeye teşebbüs etme suçlarını işlemesinden şüphelenmek için hiç bir makul neden bulunmadığı” yorumu yapıldı.