Kamuoyunda ‘aile federasyonu’ olarak tanınan Türkiye Wushu Federasyonu’nun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla işbirliği protokolü imzaladı. Aile Bakanı Yardımcısı Duran aynı zamanda federasyonun da başkanvekili.

Aile bağları güçlendirilecek!
Aile Bakanı Rıdvan Duran ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Wushu Federasyonu seçimlerinde. (Fotoğraf: twf.org.tr)

Eren TUTEL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Wushu Federasyonu Başkanlığı (TWF) arasında 3 Şubat tarihinde işbirliği protokolü imzalandı. Skandallarıyla gündeme gelen TWF’yle Bakanlık arasında imzalanan protokol koruma ve bakım altındaki çocukları kapsıyor. Anlaşmaya göre çocuklar wushu sporuna yönlendirilecek. Anlaşmaya göre spora göre spora yeteneği olan çocuklara federasyon tarafından ücretsiz lisans çıkarılacak ve turnuvaya katılabilecekler.

İki kurum arasındaki bağlantı ise dikkat çekici. Aile Bakanı Yardımcısı Rıdvan Duran aynı zamanda TWF’in Asbaşkanı. Duran bakanlığa atanmadan önce Basın İlan Kurumu’nun başkanlığını yapıyordu. Bakanlığın daha önce BirGün’ün ortaya çıkardığı birçok skandalın yaşandığı federasyonla işbirliği yapması büyük tartışma yarattı. Aynı turnuvada hem sporcu hem de hakem olarak yarışan isimlerin olduğu TWF gerici uygulamalarıyla da dikkat çekiyor.


GERİCİ UYGULAMALAR

Federasyonun sporun sanda disiplinine getirdiği kurala göre, erkek sporcuların köşesinde kadın, kadın sporcuların köşesinde ise erkek antrenör yer alamıyor. İddiaya göre başkanvekilinin kuralı getirmesinin sebebi ise ‘nikah düşüyor’ olması. BirGün’ün ulaştığı bilgiye göre bu kural nedeniyle erkek antrenörler 9-10 yaşlarındaki kız çocuklarını bile maça çıkartmak için kadın antrenör aramak zorunda kalıyor. Antrenörler yaşadıkları maddi sıkıntılar nedeniyle sporcularını maçlara çıkaracak kadın antrenör bulamayınca antrenör olup olmadığını bilinmeyen kişiler, tanımadıkları sporcuların köşesinde maçlara çıkıyor.

MOBBİNG İDDİALARI

2018 yılında kadın hakemlerin kıyafetleri uygun bulunmadığı için değiştiriliyor. Kural değiştirilmeden önce kadın hakemlere giydikleri kıyafetlerin vücut hatlarını gösterdiği iddiasıyla hakaret ediliyor ve mobbing uygulanıyor. sporculara da diz altı tayt giymek zorunlu hale geldi. Ayrıca federasyonun müsabaka yönetmeliğine göre maça çıkacak sporcular dövmelerini kapamak zorunda kalıyor.

Ayrıca federasyon başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün talimatları doğrultusunda turnuvalarda sabah seansları ilahiyle başlıyor. Sporun içinde yer alan bir kişinin iddiasına göre Akyüz, “Bizim amacımız spor yapmak değil cihat” ifadelerini bile kullanıyor. 2018 yılında kadın hakemlerin kıyafetleri uygun bulunmadığı için değiştiriliyor. Kural değiştirilmeden önce kadın hakemlere giydikleri kıyafetlerin vücut hatlarını gösterdiği iddiasıyla hakaret ediliyor ve mobbing uygulanıyor. Akyüz döneminde erkek sporculara da diz altı tayt giymek zorunlu hale geldi.

Federasyon, Türkiye şampiyonalarını ise adeta bir AKP propagandasına dönüştürmüş durumda. Maçlarda AKP bayrakları boy gösterirken sporcular karşılaşmalara dombrayla çıkıyor. Sporu her düzeyinde siyasetin içine sokan TWF’nin kendine özgü kuralları bunlarla da sınırlı değil. Bir sporcu, Türkiye şampiyonasında birinci olmasına rağmen namaz kılmadığı gerekçesiyle kamp kadrosuna alınmıyor. Daha önce de ayyuka çıktığı üzere Rusya’da düzenlenen 2018 Avrupa Şampiyonası’nda kadın sanda takımında yer alan sporculara türban zorunluluğu getiriliyor. Türbanı düzgün takamayan sporculara ulusal takım sporcusu olma hakkını bitirme ve Rusya’dan gönderilme tehdidinde bulunuluyor. Turnuvanın ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle maçlarını kaybeden oyunculara oruç tutması zorunlu hale getiriliyor.