Aile birleşimi kapsamında Almanya’ya gitmek isteyen yabancıların üçte biri ülkelerinde girdikleri Almanca sınavını geçemiyor. Sol parti, Almanca öğrenmesi zorunluluğunu eleştirerek, uygulamayı kabul edilemez olarak nitelendirdi Alman Sol Parti’nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıta göre aile birleşimi kapsamında bu ülkeye gelmek isteyen yabancıların üçte biri ülkelerinde girdikleri Almanca sınavını geçemiyor. Alman medyasının önergeye dayanarak hazırladığı habere […]

Aile birleşimi için Almanca sınavı kabul edilemez

Aile birleşimi kapsamında Almanya’ya gitmek isteyen yabancıların üçte biri ülkelerinde girdikleri Almanca sınavını geçemiyor. Sol parti, Almanca öğrenmesi zorunluluğunu eleştirerek, uygulamayı kabul edilemez olarak nitelendirdi

Alman Sol Parti’nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıta göre aile birleşimi kapsamında bu ülkeye gelmek isteyen yabancıların üçte biri ülkelerinde girdikleri Almanca sınavını geçemiyor. Alman medyasının önergeye dayanarak hazırladığı habere göre aile birleşimi için gereken Almanca sınavından geçemeyenlerin sayısı artıyor.

Buna göre, basit düzeydeki Almanca bilgisini ölçen “Deutsch-1” adlı sınava 2018 yılında 48 bin 130 kişi girdi. Bu kişilerden 16 bin 200’ü Almanya’da yaşayan eşinin yanına gelmek için gereken vizede önkoşul olan bu sınavı geçemedi.

2016 yılında “Deutsch-1” sınavına girenlerin sayısı 37 bin 840 iken bu sayı 2017’de 42 bine, 2018’de de 48 bin 130’a yükseldi.

Aile birleşimi yolu ile Almanya’ya gelmek isteyenlerin sınava girdiği ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’yi Rusya, Makedonya ve Kosova izliyor. Bunların yanı sıra Tayland, Vietman ve Irak da, eşlerin Almanca sınavına yoğunlukla girdiği ülkeler arasında bulunuyor.

Sol Parti’den eleştiri

Sol Parti, aile birleşimi için Almanya’ya gelecek olan yabancıların, kendi ülkelerinde Almanca öğrenmesi zorunluluğunu eleştirerek, uygulamayı kabul edilemez olarak nitelendirdi. Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Funke Medya Grubu’na yaptığı açıklamada, bu Almanca sınavları nedeniyle “Ailelerin yıllar boyunca birbirinden ayrı kaldığını” söyledi. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz ise 2007’den beri yürürlükte olan bu yasal düzenlemeyi savundu.