İzmir Tabip Odası ve SES İzmir Şubesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne dayanarak hakkında soruşturma açılan aile hekimi Dr. Sibel Uyan'a destek amacıyla bir araya geldi.

Aile hekimine açılan soruşturmaya karşı sağlıkçılar bir araya geldi

BİRGÜN EGE

İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi bir kez daha Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki olarak bir araya geldi. Sağlıkçıların 'Ceza yönetmeliği' olarak da tanımladığı bu yönetmeliğe dayanarak hakkında soruşturma açılan Dr. Sibel Uyan'a İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapılarak destek verildi.

Ceza yönetmeliğine dayanarak Dr. Sibel Uyan’ın hukuksuzca cezalandırılmak istendiğini belirten SES İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, “Neredeyse 1 yıl önce yapılan CİMER başvuruları ile ilgili hiçbir işlem yapılmayıp bu başvuruların bir araya getirilip soruşturmaya konu edilmesi hukuka aykırıdır. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne göre, iddiaların öğrenilmesinden itibaren 2 ay içinde gerekli işlemlerin başlatılması ve takip eden 6 ay içinde sonuçlandırılmasının esas olduğu düzenlenmiştir. Zaman aşımı kurallarına uygun yürütülmeyen bu soruşturmanın tekrar gündeme getirilmesi hukuka aykırıdır” dedi.

Dr. Uyan’ın açıklama yapmasına rağmen her seferinde ‘Cevap vermedi’ denildiğini ifade eden Yücesoy, “Şikâyet başvuruları incelendiğinde, başvuruların bir kişi veya kişiler tarafından yönlendirildiği ve yönetildiği izlenimi uyanmaktadır. Çok sayıda başvurunun kısa bir zaman diliminde yapılmış olması, benzer dil ve ifadelerin kullanılıyor olması, bu başvuruların özel bir amaç ile yapıldığını düşündürmektedir. Bir süre beklemek zorunda kaldığı veya istediği ilacı reçete edilmediği veya kurallar hatırlatıldığı veya uyarıldığı için şikâyet eden bir hastanın iyi niyeti sorgulanmalıdır” diye konuştu.

Yücesoy şunları söyledi: “Sağlık emekçilerin çalışma koşulları kötüleşmiş, iş güvencesi her yıl yenilenip yenilenmeyeceği belirsiz olan sözleşmeye dayalı istihdamla ortadan kalkmış, iş yükü ve şiddet tehdidi, bütün bunlara bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusu artmıştır. Bireysel ve tek taraflı sözleşmelerle ücretlerin ve çalışma süresinin belirlenmesi ücret ve iş güvencesizliği yaratmaktadır. Ceza puanına bağlı sözleşme feshi ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Salgın ile mücadelede özveri ile insanüstü bir çaba gösteren ve artık tükenmişlik yaşayan sağlık emekçilerinin motivasyonu olumsuz etkileyen tüm uygulamalardan vazgeçin.”

‘BÜROKRATİK FAŞİZMİNİZİ YENECEĞİZ"

Açıklama sonrası konuşan TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan ise, "Biz bir arada olduğumuz sürece umutluyuz. Onların bürokratik faşizmini burada gömeceğiz. Siz istediğiniz mevzuata, yönetmelikle, kafanıza göre çıkardığınız kanunlarla bizim üzerimize gelseniz de biz bu topraklarda iyi hekimlik yapmaya devam edeceğiz" dedi.