Aile hekimleri, sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin geri çekilmesi ve özlük haklarının iyileştirme talebiyle dün de iş bıraktı. Grevin ikinci gününde birçok kentte hekimler İl Sağlık Müdürlükleri önünde açıklama yaptı.

Aile hekimleri iki gün iş bıraktı: "Mücadele sürecek"

Berkay SAĞOL

Aile hekimleri, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle iki gün boyunca iş bıraktı. Sağlıkçılar, iş bırakma eyleminin ikinci gününde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya katılan sağlık emekçileri ASM’lere gelen fahiş elektrik faturalarını yaktı.

İzmir Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, AHESEN, Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi, SES İZMİR Şube, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, AHEF ve İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği grev kararı alarak açıklamaya katıldı.

Uzun süredir seslerini Sağlık Bakanlığı’na duyurmaya çalıştıklarını belirten İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “Biz iyileştirme beklerken 30 Haziran 2021 de bir aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği çıkardı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ağustos ayından bu yana yüzlerce arkadaşımızı soruşturmalarla uğraştırıyor. Bizlerde bu soruşturmaları mahkemeye taşıyarak bu hukuksuz uygulamaya sessiz kalmayacağız. Ülkemizdeki yasalar ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklara dayanarak meşru hak arama mücadelemize devam ediyoruz. Yönetmelikle getirilen düzenlemeleri yapmak mümkün değil. İnfaz komisyonlarını istemiyoruz. Keyfi sözleşme fesihlerini istemiyoruz. Ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın seslerini duyana kadar mücadeleye devam edeceklerine vurgu yapan Dr. Çolak, “14, 15, 16 Mart tarihlerinde üç gün derdimizi bakanlığa anlatmak için grevde olacağız. Sesimizi duyurana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İş yerlerimize keyifle gelip hizmet edecek enerjimiz, isteğimiz kalsın diye mücadele ediyoruz. Bizler sağlıklı olursak ancak sağlık hizmeti verebiliriz” diye konuştu.

SÜRESİZ EYLEME GİDEBİLİRİZ

Sağlıkçılar adına söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Uzun süredir sağlıkçıların sorunlarına dikkat çekmek için eylem yapıyoruz, iş bırakıyoruz” dedi ve ekledi: “Günübirlik yönetmeliklerle geldiğimiz nokta ortada. Bugün yine bunları görün diye buradayız. Pandemide özveriyle yaşamlarını riske atarak hizmet vermeye çalışan bizler korunamadık. 500’ü aşkın sağlık çalışanını bu süreçte kaybettik. 14 Mart’a giderken bu eylemlilik sürecimiz artacak, belki de süresiz eyleme gideceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Mesleğimiz hakkımız için dayanışmayı omuz omuza yükselteceğimizi buradan bir kez daha sağır kulaklara haykırıyoruz.”

BirGün’e açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimi Komisyon Başkanı Dr. Sibel Uyan, “Greve katılım önceki grevlerden çok daha yüksek. Bir arada olmanın, yan yana durmanın değerini çok daha fazla anladık. Şimdiye kadar yönetmeliğe itiraz ediyorduk ancak bunun sonuçlarını yaşamamıştık. Aralık ayında sözleşmelerinin çok saçma sebeplerle yenilenmemesiyle sonuçlarını yaşamaya başladık. Bakanlığı bizi duymadığı sürece iş bırakma konusunda çok daha katı olacağız” diye konuştu.

DAHA GÜÇLÜ EYLEMLERE HAZIRIZ

Mersin’de de sağlık ve emek meslek örgütleri Toros Devlet Hastanesi önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde, tüm sağlık örgütleri olarak haklarımızı alana kadar daha güçlü eylem ve etkinliklere hazır olduğumuzu, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz” denildi.