Aile hekimleri iş bırakıyor: Ceza varsa hizmet yok

Nisa KÜÇÜK

Aile hekimleri seslerini duyurmak için 17-18 Şubat’ta iş bırakıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Balbay, “Taleplerimiz gayet açık, Aile Sağlık merkezleri ticarethane hastalar ise müşteri değildir” dedi.

Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle 17-18 Şubat’ta iş bırakacak. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Balbay, 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi gerektiğini söyledi. İlgili yönetmelikte sağlık çalışanları açısından sıkıntılı maddelerin yer aldığını dile getiren Balbay, “İlgili yönetmelikte, basına demeç vermek bile cezalandırılıyor” dedi. Yönetmeliğe göre basına 2 defa demeç veren aile hekimi alacağı cezalarla işsiz kalma tehdidiyle karşılaşıyor.

ASM’LER TİCARETHANE DEĞİLDİR

Aile hekimlerinin hem işveren hem işçi olduğunu kaydeden Dr. Balbay şunları ifade etti: “ASM’nin elektriğini, suyunu, doğalgazını, kirasını ve içeride gördüğünüz tıbbi malzemelerini aile hekimleri ödüyor. ASM’lerin giderlerini karşılayamaz noktaya geldiğinde yanlarında çalışan personeli işten çıkarmak durumunda kalabiliyor. Türkiye’de 15-20 bin kişinin işsiz kalma ihtimalleri var. Kamu hizmeti veren ASM’lerin niteliğinin düşmemesi için cari giderlere enflasyonu karşılayan bir zam yapılmalı.”

İsmini vermek istemeyen bir aile hekimi ise iş bırakma nedenlerinden bir tanesinin de şiddet olduğunu dile getirdi. Sağlıkta etkin bir şiddet yasası istediklerini kaydeden aile hekimi, “Halkla ilk basamakta yüz yüze temas ettiğimiz için şiddete maruz kalma ihtimalimiz de çok yüksek oluyor, şiddetle burun burunayız” dedi. Cari giderlerin yetersiz olduğunun altını çizen aile hekimi, “Her ASM, kamu binasında olmuyor. Benim çalıştığım merkez özel bir binada ve aylık kiramız 4 bin TL. Personelin giderleri ve merkezin internet ve diğer giderleriyle birlikte cari gider aybaşında bitiyor, hatta yetmiyor. Böyle nasıl sürecek bilmiyorum” diye konuştu.