AHEF, aile hekimliklerinde giderlerin katlanarak arttığını, yeni personel istihdam edilemediğini bildirdi. AHEF açıklmasında, “Aile hekimlikleri maske, dezenfektan ve eldiven ihtiyaçlarını kendi bütçesinden karşılıyor. Hekimler ne yazık ki yalnız bırakıldı” denildi.

Aile hekimleri yalnız bırakıldı

BirGün/Ankara

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türkiye’de 8 bine yakın personelin aile hekimlerinin yanında kamu istihdamından ayrı olarak istihdam edildiğini, bununla ilgili giderlerin aile hekimlerine verilen cari giderden karşılandığını hatırlattı. Açıklamada, pandemi döneminde eldiven, maske ve dezenfektan ihtiyacının da cari giderlerinden temin edildiği belirtilerek, aile hekimlerinin zor durumda olduğu kaydedildi.

AHEF, Türkiye’de aile hekimlerinin yanında çalışan 8 bin personelin kamu istihdamından ayrı olarak istihdam edildiği, giderlerin ise aile hekimlerine verilen cari giderden karşılandığını duyurdu. Açıklamada, aile sağlığı merkezlerinde aralarında kira, elektrik, personel maaşı gibi ödemelerin de olduğu 15 ayrı kalemde ödeme yaptığı belirtilerek, “Ancak ilgili kalemlerin birçoğu son üç yılda yüzde 40 civarında atarken cari giderin artışı yıllık yüzde 6’yı geçmedi” denildi.

AİLE HEKİMLERİ ZOR DURUMDA

AHEF’in açıklamasında, son üç yılda asgari ücretin yüzde 40 arttığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“İşçi mutlaka hak ettiğini almalı buna asla karşı değiliz ancak yüzde 40 artan asgari ücrete karşın cari gider yüzde 12 arttı. Burada çözüm cari gidere gelecek zammın normal memur maaşına gelen zamla değil, asgari ücrete verilen zam oranında artmasıdır. Bu noktada işsizlik oranı yüzde 15’i bulmuşken aile hekimliğindeki istihdamın önüne engel olan bu kayıpların giderilmesi acilen gerekmektedir. Pandemi döneminde son 11 ayda İl Sağlık Müdürlüklerinin doğru düzgün eldiven maske dezenfektan vermediği aile hekimleri, bu ihtiyaçlarını cari giderden temin etmek zorunda kaldı. Eldiven fiyatları yüzde 400 arttı. Aile hekimleri bu noktada yalnız ne yazık ki yalnız bırakıldı.”

Aile hekimlerinin çok zor durumda bırakıldığını söyleyen AHEF İkinci Başkanı Yusuf Eryazğan ise şunları söyledi:

“Birçok aile sağlığı merkezinin mevcut personeli ile devam etmeme kararı aldığını ve yeni açılan aile sağlığı merkezlerinin ise yeni istihdama yönelmediğini görüyoruz. Bu konuda AHEF olarak birçok kez Maliye ve Sağlık Bakanlığı’na başvurular yaptık. Bir sonuç alamadık, halen bu konuda bir düzenleme yapılmadı.”