Aile Hekimliği yönetmeliği  iptal edilmeli

BirGün EGE

İzmir Tabip Odası, aile hekimlerinin iş güvencesini kısıtlayan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, yönetmelikten vazgeçilmemesi halinde hukuki sürecin başlatılacağını açıkladı.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel de “Aile Hekimliği, sürekli olarak aile sağlığı merkezi çalışanlarının aleyhine değişen yönetmeliklerle kanuni dayanağı olmayan ihtar puanı cetveline göre verilen keyfi cezalarla yönetilmeye çalışılıyor. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz. Gerçek durumu yansıtan verilere ulaşamadığımız pandemide, paylaşımlarla ortaya çıkan gerçeklerin Sağlık Bakanlığı’nda yarattığı rahatsızlığın bu cezaların verilmesine neden olduğu anlaşılıyor. Halkın sağlığını tehdit eden durumları gizlemeye çalışan ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu zihniyeti reddediyoruz” dedi.

İzmir Tabip Odası Aile Hekimi Komisyon Başkanı Sibel Uyan ise “Ekonomik kayıplarımız var bunların karşılanmasını istedik, pandemiyle destek istedik, aşı ile yaşadığımız problemleri halkla paylaştık ama bunun karşılığında susturmaya çalışıyorlar. Biz daha önce de susmadık yine susmayacağız. Biz iyi hekimlik yapmak istiyoruz” diye konuştu.

SES İzmir Şubesi de konuya tepki göstererek açıklama yaptı. SES Aile Sağlığı Komisyonu’ndan Dr. Serkan Şen böyle bir düzenlemeyi kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Dr. Şen, “Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir. Yeni yönetmelik ile sözleşme yenileme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Hukuk çerçevesinde bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir” dedi.