İzmir Çiğli’de randevusuz aşı olmak isteyen bir kişi hemşirenin “Aşı yapamam” ifadesinin ardından ASM’de olay çıkartıp görevli hemşireye küfür ve hakaret etti

Aile Sağlığı Merkezinde sağlık çalışanına şiddet

BERKAY SAĞOL

İzmir’in Çiğli ilçesi 5 No’lu Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezine aşı olmak için başvuran bir kişi, görevli hemşirenin aşı randevusu olmadığı için aşının uygulanamayacağını belirtmesi üzerine, hemşireye sözlü şiddet uyguladı. Sağlık çalışanları, ASM’de görevli hemşireye küfür ve hakaret eden kişi hakkında şikayetçi oldu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, konu hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, aşılama konusunda yaşanan belirsizliğin halk ile sağlık çalışanlarını her geçen gün karşı karşıya getirdiğini belirtti. Batmaz, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve her yetkili çıkıp aşının önemini vurgularken, maalesef sağlık çalışanlarının elinde olmayan sebeplerle halkla karşı karşıya kalıyor. Her geçen şiddet olayı yaşanıyor” dedi.

Aşı konusunda yaşanan sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Batmaz, şunları söyledi: “Adana, Buca ve şimdi de Çiğli. Her geçen Türkiye’nin her yerinde sağlıkta şiddet vakaları yaşanmaya devam ediyor. Randevusuz aşı yaptırmak isteyenlerle sağlık çalışanları karşı karşıya kalıyor. Sağlık çalışanları sürekli gergin ve şiddet dolu ortamda çalışıyor. Süreci yönetememenin sonucunu bizler yaşıyoruz. Aşılamanın doğru programda yapılması ve sağlıkta şiddette cezaların caydırıcı olması lazım.”

ŞİDDETE ALIŞMAYACAĞIZ

İzmir Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada ise, aşılamada yaşanan sıkıntıların sağlıkçılara şiddet olarak dönmeye devam ettiği vurgulandı. Açıklamada , “Çiğli 5 No’lu Güzeltepe ASM’de gene aşı nedeniyle sağlık çalışanlarına sözel şiddet uygulandı. Kişi randevu tarihinden önce aşı olmak istemiş. Bunun sistemdeki kısıtlama nedeniyle mümkün olmadığı anlatılmasına rağmen kişi ısrarında devam etmiş. Devamında da arkadaşlarımıza küfür ve hakaret ederek sözel şiddet uygulamış. Beyaz kod verilmiş. Karakola bildirilmiş. İlgili hekim arkadaş ve hemşire arkadaş ile İzmir Tabip Odası Başkanımız Dr. Lütfi Çamlı ve oda avukatımız görüştü. Desteğimiz iletildi. Şiddete alışmayacağız” denildi.